IJsje halen? Reken niet op een mooi prijsje

Stockfoto © iStock
Een bolletje ijs voor maar één euro: dat zit er op de meeste plaatsen niet meer in. Ook de ijsbranche heeft te maken met schaarste van grondstoffen, personeelstekorten en dure verpakkingsmaterialen.
Dit alles leidt tot flinke prijsstijgingen van het ijs.

Smaken

De prijzen verschillen ook per smaak. "Vooral hazelnoot en pistache zijn heel duur. Maar je kunt niet voor het ene bolletje meer vragen dan het andere", verklaart Ferry Philippi van IJsmakerij Botterweck in Valkenburg. De prijs per bol is van 1,80 euro naar 2 euro gegaan.

Begrip

Ook bij Wingbergerhoeve IJs & Fruit in Epen is de prijs per bol met 20 cent gestegen. "Het is niet leuk om een hogere prijs te moeten vragen, maar mensen hebben er wel begrip voor. Alles wordt duurder, dus ijs ook," zegt eigenaar Egon Loo.

Voorraad

IJssalon Clevers, met meerdere vestigingen in Limburg, heeft voor de prijsstijging een grotere voorraad ingeslagen. "De basisproducten zoals room zijn vooral gestegen. Daarom moeten ook wij de prijs laten stijgen. Wel kijken we naar wat consumentvriendelijk is", vertelt Joris Stappers een van de directeuren van het bedrijf.

Schaarste

Wim Zeevenhoven van IJsco Fantastico in Venlo heeft de prijs per bol met tien cent moeten verhogen. "We proberen aan de achterkant zoveel mogelijk te besparen, maar je komt niet onder de prijsstijging uit." Dat heeft vooral te maken met de schaarste van grondstoffen. "Als vanillestokjes, aardbeien of pistachenoten schaars zijn, wordt de prijs van die ijssmaken ook meteen duurder."

Duurzame alternatieven

Sinds het verbod op plastic moeten er duurzame alternatieven worden gezocht voor plastic bakjes en lepeltjes. Clevers is al een geruime tijd aan het oriënteren naar het beste alternatief qua smaak, beleving en duurzaamheid. Het bedrijf heeft meerdere opties bekeken, maar merkt dat er een groot prijsverschil is. Volgens Stappers zijn alternatieven zoals rietsuiker en tarwe namelijk twee à drie keer zo duur.
Ook Loo merkt dat deze ontwikkeling invloed heeft op de prijs van het ijs. "We vinden het belangrijk om goed te zijn voor het milieu, maar eigenlijk is de sector er nog niet klaar voor", aldus Loo.