Snelschrijvers bijeen op wereldkampioenschap in Maastricht

Het WK snelschrijven vindt dit weekend in Maastricht plaats. © iStock
In Maastricht zitten zaterdag tot donderdag honderden snelschrijvers van uit de hele wereld bij elkaar. Ze delen bij hun tweejaarlijks congres niet alleen technieken, maar houden ook het wereldkampioenschap snelschrijven.
Het is de 53ste keer dat Intersteno het internationale congres houdt.

Mooi vak

"Het is een mooi vak, je helpt doven en slechthorenden in het onderwijs of op hun werk bijvoorbeeld als ze live gesproken bijeenkomsten willen volgen", zegt snelschrijver Wim Gerbecks uit Weert. "En je komt nog eens ergens."

Technieken

Gerbecks was al eens wereldkampioen snelschrijven. Allerlei technieken zijn in gebruik om zo snel mogelijk te noteren, weet Gerbecks. "Ik heb een toetsenbord waarop ik lettergrepen met een toets kan maken, dat schiet op natuurlijk. Maar er zijn ook collega's die de tekst zelf meteen inspreken. De software van de microfoon werkt dan specifiek op iemands stem om zo min mogelijk fouten te hebben. Die moet je er dan handmatig meteen uithalen."
Komende woensdag wordt duidelijk of Gerbecks zich opnieuw wereldkampioen mag noemen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!