Ontsnapping Maastrichtse gevangene leidt tot Kamervragen

De gevangenis in Sittard. © Bas Dingemanse
De ontsnapping van de Maastrichtse gevangene Zakaria B. (33) tijdens een ziekenhuisbezoek heeft geleid tot Kamervragen. Ulysse Ellian (VVD) wil van minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) weten hoe een nieuwe ontsnapping voorkomen kan worden.
Gevangene Zakaria was zonder bewaking in het ziekenhuis. De directie van de gevangenis in Sittard, waar hij verblijft, had daartoe besloten.

Half uur vrij

De dertiger maakte dankbaar gebruik van dat gebrek aan toezicht en maakte zich uit de voeten. Een half uur na zijn vlucht uit het ziekenhuis in Geleen wist de politie hem te arresteren. Volgens een woordvoerster van de gevangenis was het een 'weloverwogen risicoafweging' om Zakaria zonder bewakers naar zijn ziekenhuisafspraak te sturen.

Vast voor marteling

Hoe die afweging tot stand kwam, wil de gevangenis tot op heden niet kwijt. Ook in algemene zin wil de Sittardse gevangenis niets over dergelijke protocollen vertellen. De casus van Zakaria is extra opvallend, daar hij een straf uitzit voor gijzeling en marteling en al jaren kampt met een ernstige drugsverslaving. Die verslaving heeft hij nog altijd niet onder controle.
Tweede Kamerlid Ulysse Ellian (VVD) wil antwoorden na ontsnapping Maastrichtse gevangene. © ANP

Telt verslaving?

Tweede Kamerlid Ellian wil nu antwoorden van de minister. "Wat is het afwegingskader aan de hand waarvan besloten wordt of een gedetineerde onbewaakt de penitentiaire inrichting mag verlaten?" Ellian wil ook weten in hoeverre de aard van het strafbare feit waarvoor een gevangene vastzit en eventuele verslavings- of gedragsproblematiek meetelt.
De VVD-politicus wil ook weten hoe de minister denkt te voorkomen 'dat potentieel vluchtgevaarlijke gedetineerden onbewaakt op verlof gaan'. Ellian vindt dat onnodige risico's op dit gebied voorkomen moeten worden.