Mysterie opgelost: vaandel OLS-winnaar duikt na 55 jaar op

Het jaar van schutterijvoorzitter Ad Wagemans kan niet meer stuk nu het vaandel weer terug is. © Facebook schutterij Sint Martinus Born
Het was een raadsel dat de schutterij Sint Martinus Born tientallen jaren bezighield: het vaandel verdween in 1967 spoorloos. Maar is nu weer terecht.
Voorzitter van de schutterij, Ad Wagemans, is zo trots als een pauw. "Eerder dit jaar hebben we het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) gewonnen en nu is het vaandel terug. Hier kun je toch alleen van dromen?", vertelt Wagemans tevreden.

De kracht van sociale media

Het vaandel stamt volgens de voorzitter uit 1947 en de schutterij is twintig jaar later 'te ruste gegaan'. "Dat noemen we zo. Het ledenaantal nam af. We moesten stoppen, maar dat betekende niet dat we de schutterij hebben opgegeven", benadrukt Wagemans. Want in 1985 werd er nieuw leven ingeblazen in de schutterij. Maar de vlag was nog steeds niet terecht. Totdat Facebook liet zien hoe krachtig het netwerk kon zijn om doelgroepen te benaderen.

Emotionele waarde en historie

Robert Sonnemans van kringloopwinkel Maasbracht plaatste een bericht op Facebook, waarna de schutterij onmiddellijk contact heeft opgenomen met Sonnemans. "Ik heb het vaandel donderdag opgehaald. Dit is een stukje historie én herinnering. Het heeft ook een emotionele waarde voor de schutterij", legt Wagemans uit.
Dat de speciale vlag beschadigd is, neemt Wagemans voor lief. "Het zijn kleine beschadigingen, we laten het restaureren. Het vaandel heb ik thuis opgeborgen", aldus de voorzitter.

Het Limburgs Schutterij Museum

De schutterij sluit zaterdag het seizoen af en dan gaat het vaandel mee naar Born. Wagemans zoekt nog een plaats waar de vlag 'even mag logeren'. "Het Limburgs Schutterij Museum in Steyl is misschien een optie? Maar zodra we ons OLS-huis hebben ingericht, komt 'ie daar te hangen", verzekert de voorzitter.