Limburgse fotograaf bij vulkaan: 'Je voelt de hitte komen'

Uitbarsting Meridalur vulkaan © Graatje Weber
Na een paar stevige aardbevingen barstte in IJsland opnieuw een vulkaan uit. Graatje Weber uit Echt-Susteren woont in IJsland en zag van dichtbij hoe de vulkaan actief werd.
Sinds begin dit jaar woont Graatje in IJsland. Hij woont ongeveer een uurtje van de plek waar de vulkaan staat.

'In bed te trillen'

"Dat is voor IJslandse bergrippen dichtbij", vertelt hij. "Het is een enorm geologisch land. Vorig jaar barstte een vulkaan uit die al heel lang niet actief was. De uitbarsting duurde toen negen maanden." Er gingen allerlei geruchten rond dat de Meradalir - zoals de vulkaan heet - ging uitbarsten. "In april was een stevige aardbeving. Daarna waren er steeds vaker bevingen. En dan lig je in bed flink te trillen. Van zaterdag tot woensdag werden tienduizend aardbevingen geregistreerd."

Gassen en gevaarte

Woensdag kwam het tot een hoogtepunt en barstte de vulkaan. Graatje was op dat moment in Boedapest om foto's te maken van de Formule 1. Vanaf het vliegveld vertrok hij direct naar de lava spuwende vulkaan. Eenmaal daar is het ook belangrijk om te denken aan de veiligheid: "Je moet uit de wind staan. Uit de vulkaan komen allerlei gassen, je weet niet of dat gevaarlijk is. Als je 50 meter van de lava gaat staan kan de aardkorst onder je heel dun zijn. Dat kan snel openbreken. Als je er staat voel je de hitte wel op je af komen. Dat is heel onwerkelijk", vertelt Graatje.

'Natuur is van iedereen'

Van afzettingen is geen sprake. Er zijn wel hulpdiensten, maar die houden je niet tegen. "In IJsland is de natuur van iedereen. Het is je eigen verantwoordelijkheid. In Nederland zou het direct worden afgesloten", zegt de fotograaf. The New York Times schreef vrijdag dat drie toeristen gewond zijn geraakt na een bezoek aan de vulkaan. Het zou gaan om lichte verwondingen.