Mooiste weg van Nederland mag niet afgesloten worden

Gulpen-Wittem verwacht meer overlast wanneer in Vaals meerdere wegen in de weekenden zijn gesloten. © iStock
De gemeente Vaals mag geen wegen afsluiten voor motoren. Dat heeft de rechtbank donderdag besloten.
De gemeente wilde onder andere de Epenerbaan, in het verleden uitgeroepen tot mooiste weg van Nederland, in het weekend afsluiten voor motorverkeer.

Wegafsluiting

De gemeente wilde dat tussen 1 augustus en 1 oktober instellen als proefperiode. Buurgemeente Gulpen-Wittem stapte daarop naar de rechter. Door het besluit zou het te druk worden in bijvoorbeeld Epen, stelde zij.

'Blij met uitspraak'

De rechtbank stelt Gulpen-Wittem in het gelijk en zet een streep door de proef. "We zijn blij met de uitspraak van de rechter", reageert Wethouder Piet Franssen.
"Wij hebben bezwaar gemaakt om de belangen van onze inwoners, onze ondernemers en bezoekers te verdedigen", zegt Franssen. "We willen benadrukken dat Gulpen-Wittem net als Vaals ook de noodzaak van harde maatregelen inziet tegen de overlast van toeristisch verkeer. Maar niet hals over kop en niet eenzijdig."

Toeristen

Volgens burgemeester van Gulpen-Wittem Nicole Ramaekers is er samenwerking tussen de gemeentes nodig om de leefbaarheid in stand te houden terwijl het gebied aantrekkelijk blijft voor toeristen. Zij meent dat een mix van onder andere gedragsverandering, ombuigen van routes en het aanpakken van de geluidsnorm voor motoren nodig is.
Ze benadrukt dat dit 'juridisch geschil' de samenwerking tussen de gemeenten verder niet in de weg staat. "Je kunt best op onderdelen van mening verschillen en toch prima samenwerken."

'Begrijpelijk'

De gemeente Vaals was donderdagavond niet in de gelegenheid te reageren. Eerder zei burgemeester van Vaals Harry Leunessen het besluit van Gulpen-Wittem om naar de rechter te stappen te begrijpen. Ook Vaals beaamde dat de twee gemeenten in het verleden altijd goed hebben samengewerkt en dat het juridische conflict daar geen verandering in lijkt te brengen.