Harder politieoptreden tegen illegale elektrische steps

Veel elektrische steps mogen niet de openbare weg op. © iStock
De politie in Roermond gaat harder optreden tegen de overlast van elektrische steps, zogenaamde e-steps.
Veel steps zijn niet toegelaten op de Nederlandse wegen. Bovendien veroorzaken bezitters overlast in het stadscentrum en woonwijken.

In beslag nemen

"De tijd van waarschuwen is echt voorbij", zegt wijkagent Ron Metsemakers in Roermond. "Er zijn maar weinig e-steps die op de weg mogen, bovendien zijn dat modellen die niet veel verkocht worden. Daarnaast moeten ze gewoon op het fietspad en mogen ze niet worden gebruikt in voetgangersgebieden", aldus de wijkagent. "We gaan nu meteen een proces-verbaal opmaken en bij een tweede keer kunnen we de step in beslag nemen."

Aangepast

Thijs Mussen en Pascal Sackers zijn collega's in Panningen en gaan graag met de e-step naar hun werk. Om te voldoen aan alle regels hebben ze hun e-step aangepast. "Het gaspedaal is eraf gehaald en ook het voltage is beperkt. Dus ik moet echt zelf steppen om het motortje aan de te houden. Volgens ons mag je er mee de weg op."
Maar de ervaring is anders. "Ik ken iemand die onlangs werd aangehouden met zo'n aangepaste step en die mocht niet verder", zegt Mussen. "Die moest gaan lopen. Volgens de agent was de aangepaste step ook illegaal. Maar andere agenten laten je doorgaan, die weten dat de aangepaste step mag."

Onwetendheid

Wijkagent Metsemakers erkent dat er ook onder het politiekorps veel onwetendheid is over wat nou wel en niet mag. "We moeten onze mensen daar in opleiden. Maar er komt per 1 januari nieuwe wetgeving, laten we hopen dat dat meer duidelijkheid biedt."