Video: Maastrichtenaar uit voorzorg geprikt tegen apenpokken

Op dit moment worden de meeste besmettingen gevonden bij mannen die seks hebben met mannen. © iStock
Het aantal besmettingen met het apenpokkenvirus in Limburg lijkt langzaam toe te nemen. Het is inmiddels bij 33 mensen vastgesteld. Cas van Cruchten (25) uit Maastricht heeft woensdag een prik laten zetten.
"Een vriend van mij bleek het te hebben. Samen met vrienden waren we op een festival en toen heeft hij contact met ons opgenomen. Uit voorzorg hebben we ons laten vaccineren", legt Van Cruchten uit.

Behoeden

De Maastrichtenaar hoefde er niet lang over na te denken. Naar eigen zeggen had zijn besmette vriend 'veel last'. "Je wil iedereen daarvoor behoeden. Het is goed om je te vaccineren en de bereidheid is groot." En dat is precies waar ze op hopen bij de Limburgse GGD'en: dat uitgenodigde mensen ook écht een vaccin komen halen.

Mannen

Hoe krijg je apenpokken? Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vindt verspreiding van mens op mens plaats. Het instituut meldt dat de meeste besmettingen tot nu bij mannen zijn gevonden die seks hebben met mannen én ook meerdere partners hebben.

Pijnklachten

De ziekte verloopt bij mensen meestal mild, maar ze kunnen volgens Casper den Heijer 'behoorlijke pijnklachten hebben'. Den Heijer is werkzaam als arts infectieziektebestrijding bij de GGD Zuid-Limburg. "Je krijgt blaasjes op je huid en je kunt je op het begin wat griepachtig voelen, maar verder zijn er geen ernstige ziektebeelden", legt de arts uit.
De GGD hoopt met de vaccinatie de verspreiding van het virus te remmen en uiteindelijk te stoppen.