Nu al nepkaarten te koop voor niet-bestaande concerten Rieu

Honderden fans hebben ongeldige kaarten bij een concert van André Rieu. Per show is er plek voor ongeveer 12.000 bezoekers. © ANP
Kaarten voor André Rieu op het Vrijthof in Maastricht voor 2023 zijn nú al te koop. En dat terwijl de concerten nog helemaal niet op de planning staan en ook nog niet zijn aangekondigd.
Het is een doorn in het oog voor de violist en zijn bedrijf: honderden fans worden op deze manier opgelicht en uiteindelijk bij de ingang teleurgesteld. Hun betalingsbewijs is geen entreebewijs en ze mogen dan ook niet naar binnen.

'Onze excuses'

Na een rondje speuren op het internet wordt al snel duidelijk dat er inderdaad meerdere bedrijven nu al tickets verkopen voor 2023. Zo biedt de site Online Ticket Shop kaartjes aan voor in juli 2023, met prijzen die duurder zijn dan de tickets op de officiële site van Rieu van afgelopen maand.
Na navraag bij het bedrijf biedt het haar excuses aan: "Onze excuses, dit event heeft niet online mogen staan. Wij waren na de geweldige concerten van 2022 alweer bezig met de voorbereidingen van 2023. Wij hebben de events online gepubliceerd, terwijl dit offline had moeten staan. De nieuwe data van 2023 zijn nog niet bekend. Wij hebben ze dan uiteraard ook direct offline gehaald."

Arrangementen uit Engeland

Ondertussen biedt de Engelse website Gold Crest Holidays zelfs al hele arrangementen aan. Voor 499 pond kunnen mensen een pakket boeken met drie nachten in een hotel in de buurt, inclusief het concert van Rieu en andere activiteiten. Bezoekers krijgen overigens - als de tickets überhaupt geldig zijn - de meest goedkope plekken.

Nog niet verboden in Nederland

Pierre Rieu, de zoon en manager van André, laat in een reactie weten dat deze louche praktijken nog niet verboden zijn in Nederland. "Het is in andere landen verboden, maar in Nederland nog niet. Daar wordt wel flink voor gelobbyd door promotors van concerten. We hebben iedere avond mensen aan de deur met tickets die niet geldig zijn. Dat is bijzonder zuur", aldus Pierre.

Honderden fans de dupe

Volgens hem betalen sommige bezoekers wel 500 euro voor een kaartje, dat bij de ingang van het concert niet geldig blijkt. "Zij krijgen van ons een formulier mee, waarmee ze aangifte kunnen doen en waarop staat dat we ze niet kunnen binnenlaten. Ze hebben vaak alleen een betalingsbewijs, maar geen ticket gekregen."
Bij de Vrijthof-concerten, die erg populair zijn en waar de tickets vaak allemaal uitverkocht raken, gebeurt dit zelfs honderden keren. "Deze bedrijven weten dat de druk enorm groot gaat zijn op de kaartverkoop, en ze verkopen nu al kaarten die ze nog niet hebben. Over een maand of twee, als ze een paar duizend 'tickets' verkocht hebben, gaan ze proberen om de officiële kaarten bij ons te krijgen. En als dat niet lukt, zeggen ze niks tegen de kopers en krijgen ze geen ticket."

'Koop bij officiële kanalen'

Dat de concerten op het Vrijthof populair zijn, blijkt nog maar eens uit recente cijfers: afgelopen juli hebben zo'n 180.000 mensen een bezoekje aan Maastricht gebracht voor het concert van Rieu en zijn Johann Strauss Orkest.
Ondertussen hoopt Pierre dat de wet in Nederland snel wordt aangepast. Ook probeert het bedrijf van Rieu zoveel mogelijk mensen hiervoor te waarschuwen en te informeren: "Koop alleen bij de officiële kanalen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!