LLTB over aanstaand gesprek met kabinet: 'Veel wantrouwen'

Stockfoto. © L1 (Lex van Moorsel)
Ze zitten vrijdag in Den Haag samen rond de tafel over de stikstofplannen: agrarische belangenorganisaties en leden van het kabinet. Veel vertrouwen in dat gesprek heeft LLTB-voorzitter Léon Faassen nog niet: "Er wordt niet naar de boeren achterban geluisterd, terwijl wij zelf ook ideeën hadden."
Ter voorbereiding op het gesprek van vrijdag is de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) dinsdagavond samen met de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) in gesprek gegaan met boeren en tuinders. "En dan valt op hoe groot het wantrouwen richting de overheid is. Er is ook wantrouwen richting ons. Men vraagt zich af waarom wij gaan onderhandelen met een partij die niet te vertrouwen is."

Duidelijk doel

Volgens Faassen hebben dinsdagavond meer dan 1100 leden van de twee belangenorganisaties meegepraat. Hij heeft een duidelijk doel voor het gesprek met het kabinet: "We willen inhoudelijk kunnen praten over de verschillende thema's die leven en ook dingen kunnen veranderen. Als dat niet het geval is, heeft praten geen zin."

Dubieus

De LLTB-voorzitter vindt de rol van Johan Remkes, die vrijdag de gespreksleider is, dubieus. "Hij heeft twee stikstofrapporten geschreven die de basis vormen voor dit beleid. En hij heeft de kabinetsformatie geleid en is daarmee mede-architect van dit kabinet." Naast Remkes schuiven premier Mark Rutte, minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en minister Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) aan.
Faassen verwacht niet dat er vrijdag concrete afspraken uitkomen. "Het is een eerste verkennend gesprek. Ze zullen wel met iets moeten komen, maar dat zullen wij dan eerst met onze achterban moeten bespreken voordat we eventueel verder praten."

Opnieuw in overleg

Boerenactiegroepen gaan woensdagavond opnieuw in overleg om samen op één lijn te komen. Ook Farmers Defence Force en Agractie sluiten bij het gesprek aan. "Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel en dat is er samen uitkomen."