Baasjes willen vaak af van buitenlandse probleemhonden

Huis van de Dieren © L1 (Ruud van Broekhoven)
Buitenlandse (straat)honden die in coronatijd een Nederlands baasje hebben gekregen, blijken regelmatig met gedragsproblemen te kampen.
Veel eigenaren willen daarom nu weer van de hond af en brengen de viervoeter naar een opvangplek. Dat bevestigt Liz Wolting van dierenwelzijnsorganisatie Animals Faith uit Maastricht.

Teleurgesteld

Tijden de coronapandemie was de vraag naar een hond groter dan het aanbod. Daardoor zijn er ook meer honden uit het buitenland aangeschaft. Diverse dierenwelzijnsstichtingen proberen straathonden uit bijvoorbeeld Roemenië, Cyprus of Griekenland hier te plaatsen. Vorig jaar landde er zelfs een speciaal vliegtuig met katten en honden uit Oost-Europa. Nu, anderhalf jaar later, zitten veel opvangcentra in Limburg vol met de voormalige straathonden omdat hun baasjes die weer hebben afgestaan.

Bijtgedrag

De opvang van Wolting in Maastricht is overvol. Zij moet 93 hondeneigenaren teleurstellen en op een wachtlijst plaatsen. Wolting adviseert mensen om met de probleemhond op cursus te gaan, in de hoop dat het gedrag verandert. De honden zijn nu vaak bang, luisteren niet naar het baasje of vertonen bijtgedrag. In de opvang van Wolting zitten nu 25 honden, terwijl er maar plek is voor 19. De meeste honden zijn afkomstig uit het buitenland.

Tranen

Ook bij het Huis van de Dieren in Horn kunnen ze de vraag niet aan. "Ik word dagelijks gebeld, meestal door mensen in hoge nood. Ze zijn in paniek en er vloeien veel tranen omdat het gedrag van hun huisdier echt de spuigaten uitloopt." Bij het Huis van de Dieren verblijven zo'n twintig honden. Ze leven nu in een roedel bij elkaar, maar de hoop is dat de honden straks weer herplaatst kunnen worden. "In veel gevallen lukt dat ook, maar is het momenteel moeilijk."

Na corona

Er is nog een complicerende factor. Na de coronatijd werkt iedereen weer en is er weinig vraag naar een hond. Een hondenbezitter die in april een buitenlandse hond heeft opgehaald op het vliegveld in Beek, heeft haar hond inmiddels af kunnen staan. Haar hond was te dominant en is er ondanks cursussen, tijd en liefde toch besloten de hond weer weg te doen, vertelt de vrouw, die anoniem wil blijven.

Uiterste gevallen

Animal Faith is momenteel op reis door Europa om te ijveren voor een betere opvang van honden in het buitenland. Asiels van Limburgse gemeenten zien overigens geen toename van (buitenlandse) coronahonden. Zij mogen vaak alleen honden uit de omgeving opnemen. Wel zijn de asiels erg terughoudend met het plaatsen van buitenlandse honden.

Duur

Een woordvoerder van dierenasiel Beestenboel in Weert zegt dat de eigenaren vaak veel geld betalen voor een buitenlandse hond via een rescue-stichting en dan moeten zij ook zorgen voor opvang als de hond problemen geeft. In uiterste gevallen zegt het dierenasiel deze hond dan wel op te vangen.