Oud-Kamerlid Verheijen: 'Rutte is overlevingskunstenaar'

Premier Mark Rutte © iStock
Limburgs VVD-prominent Mark Verheijen noemt premier Mark Rutte een overlevingskunstenaar.
Dat zegt de VVD'er op L1 Radio. "Daarom weet je nooit hoelang hij nog op die positie blijft zitten", aldus Verheijen.
Mark Rutte is sinds dinsdag de langst zittende premier van Nederland. Om precies te zijn 4311 dagen geeft de VVD’-er leiding aan de in totaal vier kabinetten die zijn naam dragen.

Verjaardag

Venlonaar Verheijen omschrijft Rutte als een politieke vriend waar hij door de jaren heen veel mee heeft meegemaakt. Onder meer als vice-voorzitter en later waarnemend voorzitter van de VVD en als Tweede Kamerlid. "We komen niet bij elkaar op de verjaardag. Rutte is ook de persoon niet om zijn echte vriendenkring in de politiek te hebben. Zo werkt dat ook vaak niet in de politiek. Begin dit jaar heb ik hem voor het laatst gesproken", zo vertelt Verheijen.
Hij omschrijft Rutte als iemand die heel pragmatisch is en het vermogen heeft om uiteindelijk toch iedereen met hem te laten samenwerken. "Ik zie dat burgers heel kritisch zijn en snap dat ook. Want bijvoorbeeld de toeslagenaffaire is niet niks. Maar het wonderlijke is dat mensen wel nog steeds op hem stemmen", constateert Verheijen.

Houdbaarheidsdatum

Rutte won tussen 2010 en 2021 vier verkiezingen. De VVD werd daarbij steeds de grootste partij, meestal met afstand. Een houdbaarheidsdatum zit op melk en niet op mensen, zo meent Verheijen. Die dan ook niet durft voorspellen of Rutte aan zijn laatste periode bezig is. "De meeste politieke carrières eindigen niet leuk. Kijk maar naar Ruud Lubbers of Jan Peter Balkenende. Maar ik heb geen idee hoe en wanneer die van Rutte gaat eindigen. Hij zal daar zeker zelf over nadenken", zo Verheijen.
Volgens het oud-Tweede Kamerlid, oud-gedeputeerde, ex-wethouder en ex-raadslid zijn er een paar manieren denkbaar. Of Rutte verliest de verkiezingen, of hij wordt weggestuurd door de Tweede Kamer of hij bepaalt zelf het moment.

Felicitaties

Onno Hoes heeft Mark Rutte via Twitter gefeliciteerd met het bereiken van de politieke mijlpaal als langstzittende premier. De oud-burgemeester van Maastricht werd een maand geleden door het hoofdbestuur van de VVD voorgedragen als nieuwe voorzitter van de partij. Daarover valt uiteindelijk half oktober een besluit via een ledenraadpleging. "Van harte gefeliciteerd minister-president Mark Rutte met de historische prestatie om de langstzittende premier van ons land te zijn. Daar zijn we al VVD trots op!" schrijft Hoes.