Camperdief gestoken en met wapen bedreigd voor dollemansrit

Eind juni reed een Duitse man een gestolen camper in de Maas. © Track88
De Duitse man die op 26 juni een in Venlo gestolen camper in de Maas reed, is meermaals gestoken met een priem en bedreigd met een vuurwapen voordat hij aan zijn ongelukkige rit begon.
Justitie onderzoekt nog altijd wat er die dag precies gebeurd is en heeft besloten de 24-jarige Duitser te laten gaan, in afwachting van dat onderzoek.

Andere visie

Dat bevestigt een justitiewoordvoerster. "Aanvullend onderzoek heeft ertoe geleid dat er een andere visie is ontstaan op de toedracht van het incident. Dat wordt momenteel nader onderzocht en daar doen we geen nadere mededelingen over", legt ze uit. Er wordt niet langer alleen gekeken naar de rol van de Duitse camperdief, maar ook naar het aandeel van de campereigenaar.

Pistool gevonden

Het leek er eerst op dat de Duitser de camper had gestolen en daarbij een vuurwapen had gebruikt, omdat er een alarmpistool in het voertuig is gevonden. De eigenaar van de camper verklaarde bovendien dat het wapen niet van hem was. Later paste hij die verklaring aan en gaf hij toe dat het toch zijn pistool was en niet dat van de camperdief.
Hij verklaarde ook dat hij het wapen gebruikte om de Duitser te bedreigen. Dat komt deels overeen met de verklaring van de dief, die zei dat er een wapen tegen zijn hoofd was gehouden.

Valse verklaring

Door de aangepaste verklaring zijn de kaarten opnieuw geschud. Voor het slachtoffer dreigt nu een aanklacht voor bedreiging, wapenbezit én meineed vanwege zijn leugenachtige verklaring over het wapen. Zijn advocaat Paul Saris zegt nog niets van justitie te hebben gehoord over een eventuele vervolging voor meineed. Op overige vragen gaat de advocaat momenteel niet in.
Op 26 juni 2022 reed een Duitse man een gestolen camper in de Maas bij Venlo. © Track'88

Vlaag van paniek

Justitie onderzoekt ook of het steken met de priem een aanklacht oplevert. De campereigenaar zegt te hebben gestoken in een vlaag van paniek, om zichzelf te beschermen nadat een vreemde man plots zijn camper binnendrong. Er zijn echter geen sporen van braak gevonden. De Duitse 'indringer' heeft bovendien verklaard dat de worsteling buiten de camper plaatsvond.
Na meerdere keren te zijn gestoken en geslagen, sprong de twintiger naar eigen zeggen in de camper en gaf hij gas om aan de situatie te ontkomen. Die rit eindigde dus in de Maas. Hij claimt dat het nooit zijn bedoeling was om de camper te stelen. De man was ernstig verward en mogelijk onder invloed van drugs. Volgens zijn advocate Lotna Kleczewski is hij inmiddels terug in zijn thuisland en wacht hij daar het vervolg van het onderzoek af.