Asielzoekers ontevreden over opvang in gouvernement

Zo'n 40 asielzoekers slapen sinds eind juli in een bijgebouw van het gouvernement. © Track'88
De veertig asielzoekers die sinds kort worden opgevangen in een gebouw bij het gouvernement in Maastricht, zijn dinsdagochtend demonstratief buiten gaan zitten.
Volgens een woordvoerster van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg zijn ze ontevreden over de opvang en eisen ze een ander onderkomen.

Terug naar Ter Apel

Een aantal van hen wil terug naar Ter Apel, waar de groep zich eerder had aangemeld. "Mochten ze dat willen, dan zullen we dat zeker mogelijk maken", aldus de woordvoerster. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) praat woensdag met de groep in Maastricht om te zoeken naar een oplossing. "Die kan bestaan uit een andere locatie, maar ook uit aanpassingen in de huidige opvang", zei de woordvoerster.

Gesprek

Volgens haar zijn de asielzoekers onder meer ontevreden over het feit dat ze op veldbedden moeten liggen. Ze willen matrassen, zei ze. "Woensdag is er in ieder geval een gesprek met het COA waarbij beter naar hun behoeften kan worden gekeken."
Ze benadrukt dat het gaat om een crisisnoodopvang door de drukte in Ter Apel. "Die is niet voor de lange termijn bedoeld. Woensdag wordt bekeken wat mogelijk is en wat niet."
Een woordvoerder van het COA verwees naar de Veiligheidsregio, die volgens hem verantwoordelijk is voor de inrichting van de crisisnoodopvang. "Wij zijn hier amper bij betrokken", zei hij. "We houden twee keer per week spreekuur, maar dat moet nog opgestart worden."
Vooralsnog eindigt de actie vreedzaam: de veiligheidsregio laat weten dat de meeste asielzoekers weer naar binnen zijn gegaan. Ze wachten in ieder geval het gesprek met het COA van woensdag af.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!