'Gezinsvakanties kunnen voor irritatie zorgen'

Ruzie in de auto © iStock
Nu de vakantie is begonnen, kiezen veel Limburgers voor een reis verder van huis. Dat betekent dat ze vaak uren in de auto of in het vliegtuig moeten zitten.
Die lange reizen kunnen irritaties veroorzaken tussen partners en ouders en kinderen. Dat zegt kinder- en gezinspsycholoog Paulien Kuipers.

'Wat deden we ook alweer samen?'

Volgens Kuipers hebben de meeste mensen het druk voor de vakantie. "Je bent elkaar uit het oog geraakt omdat iedereen langs elkaar leeft. Kinderen gaan naar school, ouders hebben hun werk en dan is het opeens vakantie." Volgens de psycholoog kan dat stress veroorzaken. "Wie is dat ook alweer en wat deden we samen?", vragen veel mensen zich dan plots af, zegt Kuipers.
Volgens Kuipers hebben mensen voor hun vakantie begint vaak te veel op hun bord gehad. Op het werk is het dan druk en de vakantie moet ook voorbereid worden. "Dan is soms de maat vol en dan hoeft er maar iets kleins te gebeuren, waardoor je je emoties de vrije loop laat."

Echtscheiding

Vakanties leiden zelfs regelmatig tot een echtscheiding. Het kan het laatste zetje zijn om een scheiding aan te vragen, zegt Kuipers. "Dat komt niet alleen door een vakantie, maar je krijgt wel de rust om eens na te denken waar je mee bezig bent en of je wel gelukkig bent. Op vakantie kunnen er dan ook ruzies ontstaan waardoor je bij thuiskomst besluit om niet meer samen door te gaan."

Tips

"Ga niet gelijk de ochtend na je laatste werkdag op vakantie", tipt Kuipers. "Dan heb je nergens even een pas op de plaats. Dat is echt een recept voor ruzie." Ook moeten de kinderen goed voorbereid zijn op een lange vlieg- of autoreis. "We moeten kinderen uitleggen wat we doen, wanneer er pauzes zijn en waar iedereen in de auto zit. Voorbereiding is het halve werk."