'Verdachte steekpartij Horst via jeugdstrafrecht berechten'

Er werden veel bloemen gelegd op het Lambertusplein tijdens de stille tocht voor Guus Janssen. © L1/Tim van der Weerden
De reclassering adviseert om Joshua de L. (20) niet volgens het volwassenenstrafrecht te vervolgen, maar het adolescentenstrafrecht. Hij wordt ervan verdacht op carnavalsmaandag dit jaar Guus Janssen (21) te hebben doodgestoken in Horst.
Dat advies geeft de reclassering naar aanleiding van onderzoeken door een psycholoog en een psychiater naar de geestestoestand van de verdachte uit Tienray. Wat de conclusies van de deskundigen zijn, is maandagmiddag niet besproken tijdens de tweede voorbereidende zitting in de rechtbank in Roermond.

Veel milder

Het adolescentenstrafrecht valt onder het jeugdstrafrecht. De straffen zijn dan ook veel milder dan bij het volwassenenstrafrecht. Bij een verdachte die ouder is dan 17 kan het jeugdstrafrecht worden toegepast, als het ontwikkelingsniveau van de persoon daar aanleiding voor geeft. Het is de rechtbank die uiteindelijk de beslissing neemt.
De L. was maandag niet fysiek aanwezig. Hij volgde de zitting via een videoverbinding vanuit de gevangenis in Vught. Verschillende familieleden van Guus Janssen waren wel in de rechtszaal.

Doodslag

Joshua de L. heeft eerder al bekend dat hij Janssen met een mes heeft neergestoken. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de verdachte van doodslag. Volgens justitie is Guus Janssen opzettelijk om het leven gebracht. Dat is volgens het OM gebeurd met één messteek in zijn buik.
Eerder liet de verdachte weten veel spijt te hebben van zijn daad en mee te werken aan het onderzoek. "Wij zien dan ook geen bezwaar om de onderzoeken over mijn cliënt met de advocaat van de familie te delen. Mijn cliënt geeft aan dat als hij iets kan bijdragen aan het verminderen van het leed van de nabestaanden, hij dat doet", zegt de advocaat van Joshua.
In oktober wordt de zaak inhoudelijk behandeld. De L. blijft vastzitten.