Dagbesteding met paarden zoekt nieuw onderkomen

Dagbesteding Divine Stars is op zoek naar een nieuw onderkomen. © L1 (Joop Aerdts)
De dagbesteding Divine Stars in Heythuysen moet per 1 september naar een andere locatie verhuizen. Maar een nieuwe plek is er nog niet. "Het universum moet nu echt zijn werk gaan doen."
Een zorgboerderij of dagbesteding wil eigenaresse Claire Schroijen het niet noemen.

'Fijn om hier te zijn'

"Ik zie het eerder als een speeltuin of bijzondere plek waar mensen kunnen ondervinden wie ze zijn of wat ze nodig hebben in het leven", vertelt Schroijen. In een bos in Heythuysen staat een huisje met een grote weide eromheen. Er grazen paarden en honden, en wat geitjes kunnen vrij rondlopen. Verderop staat een tipi-tent. "Ik vind het altijd heel erg fijn om hier te zijn', zegt de achttienjarige Amy die deze plek vaak bezoekt.

'Zelf doen wat je wilt'

De dertienjarige Marith komt hier al twee jaar. "Je bent heel erg vrij en je mag zelf doen wat je wilt. De groep is hecht en ik leer hier ontzettend veel." Amy kan dat beamen. Ze begon hier ooit als stagiaire, maar kwam uiteindelijk persoonlijk terecht op de dagbesteding omdat het met school niet zo lekker liep. "In de ochtend verzorgen we de dieren en helpen we bijvoorbeeld met de stal op te ruimen. 's Middags mogen we paardrijden of lopen we door het bos", zegt Amy.

Dromen waarmaken

Helma Korte kocht ongeveer acht jaar geleden het terrein en het was altijd al de bedoeling om een plek te maken waar mensen konden komen om te ontspannen en voor een retrait. "Dat Divine Stars hier het afgelopen jaar zat gevestigd, was erg prettig. Maar ik wil ook graag mijn eigen dromen waarmaken. Ik heb twee jaar geleden de plannen aangekondigd en ik kan het niet de hele tijd blijven uitstellen", aldus Korte.

Universum bepaalt

De dagbesteding heeft nog geen nieuwe plek. "Maar ik ben er zeker van dat het universum bepaalt waar wij naartoe gaan en dat er vanzelf een mooie plek op ons pad komt", vertelt Schroijen. "We moeten wel op zoek naar een plek waar we ook de paarden en andere dieren kwijt kunnen. Dus dat maakt de zoektocht wel wat lastiger."

Net zo mooi

"Het is jammer dat we hier nu moeten vertrekken, want het is een hele fijne plek", stelt Marith. "Maar ik ga ervan uit dat de volgende plek net zo mooi wordt."