Nedcar kan vier maanden langer voor BMW blijven produceren

Bij VDL in Born worden in opdracht van BMW onder andere Mini's gebouwd. © Jean-Pierre Geussens
VDL Nedcar kan langer blijven produceren voor BMW. De autofabriek in Born heeft een nieuwe overeenkomst gesloten met het Duitse automerk.
Dat betekent dat de oorspronkelijke einddatum van 1 november 2023 opschuift naar 1 maart 2024, zo laat gedeputeerde Stephan Satijn in een brief weten.

Drie scenario's

In de brief van Satijn staat dat VDL in de toekomst hoopt voor één grote opdrachtgever of kleinere opdrachtgevers te kunnen werken, maar er wordt nu ook aan een derde scenario gewerkt. 'Daarin zou VDL Nedcar zich, naar eigen zeggen, kunnen ontwikkelen tot een centrum van mobiliteit en innovatie', zo valt te lezen. 'Volgens VDL kan daarbij worden gedacht aan de productie van verschillende soorten voertuigen.'

Meer tijd

De Duitsers lieten eerder weten het contract voor de assemblage van zijn auto's in de fabriek niet te willen verlengen. Daarom moet VDL op zoek naar een nieuwe klant. Door het verschuiven van de einddatum krijgt VDL meer tijd om op zoek te gaan naar een opvolger van BMW.

Rivian

Fabrikant van elektrische pick-uptrucks en SUV's Rivian wordt genoemd als mogelijke nieuwe klant. Het in 2009 opgerichte Rivian is maar pas begonnen met het op grotere schaal maken van elektrische auto's. Onlangs werd bekend dat Rivian in Waalwijk een Europees distributiecentrum voor auto-onderdelen opent. Ook zouden er al gesprekken tussen Rivian en VDL zijn gevoerd.
De autofabriek in Born is sinds 2012 in bezit van VDL Groep. Bij het bedrijf werken momenteel zo'n 4200 medewerkers.