Maastrichtse huisarts vrijgesproken van schoonmoedermoord

Verzorgingstehuis Martha Flora in Maastricht. © L1
Huisarts George W. (62) uit Maastricht is vrijgesproken van moord. Dat heeft de rechtbank in Roermond vrijdag bepaald. Met de uitspraak komt voorlopig een einde aan het strafproces dat jaren heeft geduurd.
De zaak speelt al sinds 2018 als de huisarts wordt aangehouden op verdenking van moord.

Overlijden

Hij zou in 2016 zijn 76-jarige schoonmoeder Ingrid een veel te hoge dosis medicijnen hebben gegeven met het overlijden van de vrouw tot gevolg. Een medewerker van verzorgingstehuis Martha Flora in Maastricht, waar de vrouw verbleef, vertrouwde de zaak niet en bracht het balletje aan het rollen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg werd ingeschakeld, die vond het overlijden verdacht en schakelde justitie in.

Lang strafproces

Er volgde een uitgebreid onderzoek dat jaren zou duren met een lang strafproces van meer dan 20 zittingsdagen tot gevolg. Daarbij ging de rechtbank niet over een nacht ijs, want allerlei getuigen en deskundigen werden door de rechters gehoord. Uiteindelijk hoorde George., die eventjes vastzat maar zijn strafproces in vrijheid mocht afwachten, een celstraf van twaalf jaar tegen zich eisen. Ook zou hij 17 jaar zijn ambt als huisarts niet mogen uitvoeren.

Deskundigen

Volgens de openbare aanklager had de huisarts de geneesmiddelen nooit mogen toedienen, omdat de vrouw niet terminaal was en dus niet elk moment kon overlijden. Volgens de rechtbank verslechterde de toestand van de vrouw snel in de dagen voor haar dood en was de handelwijze van haar schoonzoon terecht. De rechters baseren zich daarbij op het oordeel van deskundigen. "Het tegendeel kan niet worden vastgesteld", zei de rechtbank. Er zijn wel veel getuigen, maar veel verklaringen zijn 'van horen zeggen'.

Palliatieve sedatie

De huisarts zelf heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij de medicijnen heeft toegediend, maar volgens hem was dat noodzakelijk gezien de toestand van zijn schoonmoeder. "Ze was dementerend en een gevaar voor zichzelf en anderen. Ik wilde haar slaperig maken en nam daarbij het risico dat ze kwam te overlijden", zei George tijdens de rechtszaak.
Hij paste palliatieve sedatie toe, dat een arts alleen mag doen als de levensverwachting maximaal twee weken was. En volgens het Openbaar Ministerie (OM) was dit hier niet het geval. "De dosis werd steeds maar verhoogd alleen met het doel dat ze zou overlijden. Dat is met voorbedachte rade en dus moord", zei de officier van justitie. De rechtbank vond de dosering passend, afgaande op verklaringen van deskundigen.

Testament als motief

Het testament zag justitie als motief. Een paar weken voor haar dood wijzigde de vrouw namelijk haar testament. Haar huis in Frankrijk en haar bezittingen, in totaal bijna 3 ton waard, gingen vanaf dat moment naar haar dochter Andrea W. (56), die inmiddels getrouwd is met de huisarts. Volgens het OM was de vrouw tijdens deze wijziging van het testament niet meer wilsbekwaam en wist ze dus niet meer waarvoor ze tekende. Aanvankelijk zouden haar bezittingen naar haar ex-vriend in Frankrijk gaan en naar enkele stichtingen. Justitie ziet in het wijzigen van het testament een motief.

Notaris

De notaris die het testament wijzigde, Jos V. (60) uit Maastricht, kreeg vanwege valsheid in geschrifte een voorwaardelijke celstraf van negen maanden. Hij werd eerder al uit zijn ambt gezet, omdat hij het testament niet had mogen wijzigen. De vrouw was dementerend en niet meer wilsbekwaam. Bovendien was het testament in het Nederlands geschreven terwijl de vrouw die taal nauwelijks machtig was.

Vrouw van huisarts

Andrea werd veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van negen maanden en een taakstraf van 240 uur. Ze nam het initiatief tot het wijzigen van het testament van haar moeder. "U heeft enkel oog gehad voor uw financiële belangen", zei de rechtbank.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!