Burgemeesters: 'Nog veel te doen in Heerlen en Brunssum'

Stockfoto © iStock
De overlast in Heerlen en Brunssum wordt langzaam minder, maar er is nog veel werk aan de winkel. Dat zeggen de burgemeesters van beide gemeenten naar aanleiding van de L1-reportage over jongeren en overlast.
Roel Wever (Heerlen) en Wilma van der Rijt (Brunssum) bekeken samen de reportages die L1 afgelopen week heeft uitgezonden. Voor hen is het een herkenbaar beeld.

Nooit helemaal voorbij

"Mensen die hun huis niet uit durven, cafés die sluiten vanwege jongeren, de grenzen zijn wel bereikt", vindt Roel Wever. Zijn collega van der Rijt ziet ook 'van alles' gebeuren, maar constateert wel dat het aantal meldingen van overlast de laatste tijd afneemt. Al beseffen beide burgemeesters ook wel dat het nooit helemaal voorbij zal zijn.

Hangjongeren blijven

"Hangjongeren waren er 100 jaar geleden ook en zullen er over 100 jaar ook nog zijn, maar het gaat om de kaders waarbinnen ze opereren. Dat moeten we in de hand zien te houden", zegt van der Rijt, die niet alle schuld bij de jeugd wil leggen. "Onze tolerantie richting de jeugd is ook wel afgenomen, voor het minste of geringste wordt de politie of de gemeente gebeld. Wat vroeg kon, is nu niet meer mogelijk", zegt de Brunssumse burgermoeder.

Luisteren naar de jeugd

Ook Heerlen probeert meer naar jongeren te luisteren. Boa's, straatcoaches en wijkagenten horen jongeren aan, maar ook dat is niet altijd een oplossing. "De jeugd wilde een fietscrossbaan. Die is er gekomen, maar nu fietst er zelden iemand", stelt Wever. In Brunssum hetzelfde liedje met een hangplek waar bijna nooit iemand komt.

De grenzen over

Ander fenomeen is dat de jeugd net een 'reizend circus' is in Parkstad. Ze gaan van Heerlen naar Brunssum en andersom en soms ook naar andere gemeenten. Voor de burgemeesters lastig, omdat de ene maatregel ervoor zorgt dat daar de overlast minder wordt, maar verderop weer toeneemt.
"We werken inmiddels meer samen, zodat je samen maatregelen neemt en van elkaar weet wat er gebeurt", vertelt Wever. In Heerlen-Noord is onlangs met landelijke subsidie een programma voor 25 jaar gestart, dat de leefbaarheid moet verbeteren. "We helpen nu al vanaf de geboorte", zegt Wever.

Jeugdgroepen in Heerlen

Toch zorgen niet alle jeugdgroepen voor overlast. Heerlen telde volgens de politie 26 jeugdgroepen, waarvan er één echt problematisch is en structureel voor overlast zorgt. Volgens Wever zijn ze deels bekend en moet in sommige gevallen ook hard worden opgetreden. "Als ze met stenen gooien, de politie uitdagen en met scooters door de wijk scheuren is het over."

Landelijke aandacht

Burgemeester van der Rijt wil graag de landelijke politiek eens in Brunssum uitnodigen zodat politici een paar avonden kunnen meelopen. Het zijn Randstedelijke problemen, maar krijgt het ook de aandacht vanuit Den Haag die het verdient? Beide burgemeesters zijn daar duidelijk in, zeker gezien het aantal agenten dat ze hebben moeten inleveren aan Noord-Limburg. "Schandalig", vindt Wever. "Uit een van de zwakste gebieden haal je agenten weg, dat kan er bij mij niet in."