Rechtbank doet uitspraak in zaak dood schoonmoeder huisarts

Verzorgingstehuis Martha Flora in Maastricht. © L1
De rechtbank in Roermond doet vrijdag uitspraak in de lang slepende strafzaak tegen een huisarts en diens echtgenote uit Maastricht. Daarin draait alles om de vraag: was het stervenshulp of moord?
De arts, George W. (62), en diens advocaat houden het op het eerste. Justitie zegt het laatste: de huisarts zou zijn schoonmoeder met medicijnen vermoord hebben. Volgens het Openbaar Ministerie deed hij dat omdat hij uit was op haar geld. Justitie eiste twaalf jaar cel.

Notaris

De vrouw van de arts zou samen met een bevriende notaris het testament van haar moeder in haar eigen voordeel hebben aangepast. De notaris zou daarbij niet hebben gekeken of de demente moeder wel in staat was om te begrijpen waar ze haar handtekening onder zette. De notaris is om die reden inmiddels uit zijn ambt gezet. Justitie eiste tegen de 56-jarige Andrea W. wegens het opmaken van een vals testament anderhalf jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk. Tegen de 60-jarige notaris J. V. eiste justitie anderhalf jaar voorwaardelijk. Hij hoeft wat justitie betreft niet de cel in omdat hij tuchtrechtelijk al zwaar genoeg gestraft is.

Huis in Frankrijk

De schoonmoeder van de huisarts had zelf in 2013, toen ze nog woonachtig was in Frankrijk, haar ex-partner aangewezen als enige erfgenaam. Naast een huis in Frankrijk, beschikte zij ook nog over ander vermogen.

Vrijspraak

De advocaten van de notaris en Andrea W. bepleitten nietigverklaring van de dagvaarding dan wel vrijspraak omdat er geen bewijs zou zijn dat het nieuwe testament niet in overeenstemming was met de wil van de overleden vrouw. De advocaat van de huisarts vroeg om vrijspraak omdat het hele proces gebaseerd zou zijn op 'roddel en achterklap'.