Spaanse politie arresteert 'Nilles' voor poging tot moord

De Spaanse politie arresteert Nilles K. op een terras in Spanje. © Guardia Civil
De Spaanse politie is erin geslaagd de 36-jarige Cornelis 'Nilles' K. te arresteren in Alfaz del Pi, gemeente Alicante. Hij wordt ervan verdacht dat hij heeft geprobeerd mensen dood te schieten in Klimmen.
Opsporingsbronnen en Nilles' advocaat Yehudi Moszkowicz bevestigen de arrestatie.

Mensen neergeschoten

Op 26 mei 2020 liep een burenruzie aan de Retersbekerweg in Klimmen volledig uit de hand. Er werd geschoten en twee mensen raakten daarbij gewond. De politie wist drie mensen te arresteren, maar de vierde verdachte had de benen genomen. Uitgerekend die verdachte had volgens de politie de trekker overgehaald.

Etentje verstoord

Ruim twee jaar later, op 22 juni 2022, is deze verdachte gearresteerd tijdens een etentje in Alfaz del Pi. Deze Nilles werd opgespoord door Nederlandse en Spaanse autoriteiten en uiteindelijk was het de Guardia Civil die hem in de boeien sloeg. Hij bleek in de tussentijd al drie keer te zijn aangehouden met valse identiteitspapieren. Ook dit keer had hij valse papieren op zak.
De Limburgse verdachte zou zich de afgelopen jaren in Alicante en Barcelona hebben opgehouden. Inmiddels zit hij in een Nederlandse cel. Als het aan justitie ligt, blijft hij daar nog minstens drie maanden langer zitten.

Dreigende situatie

Advocaat Moszkowicz heeft zich verzet tegen die vordering. "Er zijn destijds twaalf mensen naar de woning van de vader van mijn cliënt gegaan en er ontstond een zeer dreigende situatie. Dat is allemaal te zien op camerabeelden. In een reactie heeft iemand geschoten, misschien zelfs meerdere mensen. Het is nog maar de vraag of cliënt één van die mensen was."

'Sprake van noodweer'

Als wordt vastgesteld dat Nilles de schutter was, dan nog vindt Moszkowicz dat een langer verblijf in de gevangenis niet hoort. "Het is een gegeven dat hier sprake was van noodweer, wie de schutter ook zou zijn. Het was chaos. Er komt een groep dreigend op de woning af, een groep groter dan een voetbalelftal, en iemand ziet zich genoodzaakt te schieten om die situatie te beëindigen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!