Elektrische steps populair, maar welke mogen op de weg?

De elektrische step, onewheel en elektrische fiets. © L1 (Tim van der Weerden)
Je ziet ze steeds vaker in het straatbeeld: steps en andere elektrische voertuigen. Maar veel daarvan zijn niet toegestaan op de openbare weg. Hoe zit dat eigenlijk?
Voordat je met zo'n elektrisch voertuig de weg op gaat, is het zinvol om te kijken wat de regels zijn. "Veel mensen realiseren zich niet dat ze niet verzekerd zijn als ze tóch de weg op gaan met een voertuig dat niet is toegestaan op de openbare weg", legt Alain de Haes, die zelf jarenlang een fietsenwinkel in Sittard heeft gehad, uit.

Elektrische step

Op dit moment zijn de meeste populaire elektrische steps in Nederland verboden in het verkeer. De Haes begrijpt dat wel. "Vaak zijn de remmen niet geweldig, gaan ze harder dan is toegestaan en rijden jonge mensen met die dingen rond die niet gewend zijn om met zo'n step aan het verkeer deel te nemen. Dan krijg je brokken."
Volgens de voormalig fietsenwinkeleigenaar is het Rijk bezig met plannen om in 2023 steps toe te staan op de openbare weg. "Maar dat zal maar een select aantal steps zijn. Ze moeten aan allerlei eisen voldoen."

Onewheel

Een ander populair elektrisch product dat in Nederland niet de weg op mag, is de onewheel. Een soort elektronisch skateboard, maar dan met maar één wiel. De onewheel maakt gebruik van een gyroscoop in het wiel, waardoor de gebruiker in balans gehouden wordt en zich tegelijkertijd vooruit en achteruit kan bewegen en kan remmen.
"De onewheel valt in ons land in een grijs gebied. Volgens de Nederlandse wetgeving valt het niet onder de categorie voertuig omdat het maar één wiel heeft. En er is geen verzekering te vinden voor dit soort producten."

Elektrische fiets

Een alternatief is volgens De Haes de elektrische fiets die eruitziet als een heuse motorbike. "Die ziet er net zo chic uit als de elektrische step en de onewheel, maar is in tegenstelling tot deze voertuigen wél toegestaan op de openbare weg in Nederland. Je kunt er gewoon zonder helm op rijden, net als bij een gewone elektrische fiets."

Buitenland

In Nederland mag de e-step niet op straat rijden, maar in het buitenland is de kans groot dat je iemand voorbij ziet scheuren op een elektrisch stepje. Zo wordt er in landen als Amerika, Duitsland en Denemarken gebruikt maakt van een deelstep. Met een bepaalde app kun je dan een QR-code scannen en een stepje langs de weg pakken. Ook de segway zie je in ons land niet, maar in andere landen zie je hordes toeristen door een stad toeren op deze apparaten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!