Corporatie wacht 1,5 jaar op groen licht woningbouw Tegelen

De plek waar de woningen moeten komen. © Omroep Venlo
Woningcorporatie Antares wacht inmiddels anderhalf jaar op goedkeuring van de gemeente om te starten met nieuwbouw in Tegelen. Het gaat om 34 woningen in de wijk Op de Heide.
Die woningen moeten komen op een stuk grond aan de Brachterweg.

Vertraging

Het stuk grond is al eigendom van Antares. Vroeger stonden hier namelijk woningen van de wooncorporatie. "We hebben hier een mooi plan voor gemaakt en raakten vervolgens in gesprek met de gemeente. Zij stelden voor om het iets anders in te delen waardoor er plaats was voor meer groen en parkeerplekken", legt Antares-directeur Paul Stelder uit. "We wilden daar graag in meegaan want het maakt het plan beter. Er was alleen wel een grondruil nodig. De afspraak lag er om dit met gesloten beurs te doen. Vervolgens zijn er toch wat problemen opgedoken met als gevolg dat wij vanaf mei 2021 op antwoord wachten."

Woningnood

De wooncorporatie is nog altijd voornemens 34 woningen te realiseren in de Tegelse wijk. Dat het ambtelijk apparaat dit tegenhoudt, juist in tijden van woningnood, frustreert hem. "Maar die frustratie is nog erger bij de mensen. Wij bouwen gewoon. Maar het gaat om de 34 gezinnen die daar al hadden kunnen wonen."

Urgentie

Dat de nieuwbouw zo lang op zich laat wachten, schiet de VVD in het verkeerde keelgat. De partij heeft vragen gesteld aan het stadsbestuur. "De plannen zijn er en het geld is er. Waarom wordt er dan niet gebouwd?" vraagt VVD-fractievoorzitter Leon Bastiaans zich af. "De woningen hadden er al kunnen staan. In tijden van crisis vraag ik me af: waarom lukt dit niet?"
Stelder denkt dat iedereen binnen de gemeente hetzelfde voor ogen heeft. "Namelijk bouwen, bouwen, bouwen. Alleen als het in de uitvoering terechtkomt, merken we dat niet overal de urgentie even hoog is in zo'n proces. Als wij op eigen grond waren gebleven, hadden de woningen er al gestaan."

300 miljoen

De drie Venlose woningcorporaties hebben gezamenlijk 300 miljoen euro op de plank liggen. "Als dat geld niet in Venlo gebruikt wordt, bestaat de kans dat het ergens anders besteed wordt", aldus Bastiaans. "Het is een hele hoop geld. Maar het is de kunst om het geld weg te zetten. Wij hebben de gemeente al vaker gevraagd om alles in het werk te stellen om die bouw op gang te krijgen", vult Stelder aan.
De VVD heeft het college schriftelijk om uitleg gevraagd. Een woordvoerder van de gemeente laat weten daarom niet in de media te reageren totdat deze zijn beantwoord.