Bijna 4000 nieuwe Limburgers in eerste helft 2022

In de eerste helft van dit jaar kwamen er 3981 Limburgers bij. © iStock
Met een kleine 4000 nieuwe Limburgers deed onze provincie de eerste zes maanden van dit jaar amper mee met de grote bevolkingsgroei van Nederland.
Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Landelijk kwamen er een kleine 120.000 mensen bij, ongeveer evenveel als dat er mensen in Maastricht wonen. Verhoudingsgewijs was de groei met 3981 mensen in Limburg dus klein.

Groeiers en krimpers

De meeste Limburgse gemeenten zagen hun inwoneraantal groeien. In Gennep, Peel en Maas en Valkenburg nam het aantal inwoners met meer dan 1 procent toe. Peel en Maas was ook in absolute aantallen de grootste groeier, met 622 nieuwe bewoners. In Stein, Meerssen en Vaals daalde het aantal inwoners. Ook in Maastricht liep de bevolking terug, al heeft dat ook te maken met vertrokken studenten.

Landelijk

De kleine groei in Limburg staat niet in verhouding met de landelijke cijfers. Met de nieuwe 120.000 inwoners telt ons land nu 17,7 miljoen mensen. Die groei komt vooral door immigratie: in totaal kwamen er in de eerste zes maanden ongeveer 195.000 mensen naar Nederland. De meeste immigranten zijn oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne. Daarna volgen immigranten, expats en vluchtelingen uit Syrië, Turkije, India en Polen.

Krimprovincie

Dat Limburg uit de pas loopt met de Nederlandse bevolkingsontwikkeling blijft ook de komende jaren zo. Het CBS en het Planbureau voor de Leefomgeving verwachten dat de Nederlandse bevolking de komende jaren nog blijft groeien, maar dat ongeveer de helft van de gemeenten in Limburg de komende jaren te maken krijgt met een soms forse daling van het aantal inwoners.