Proef met statafels op terrassen in Maastricht van start

Toeristen genieten van het zonnetje op het Vrijthof in Maastricht. © ANP/Marcel van Hoorn
Terrasbezoekers kunnen binnenkort hun drankje staand nuttigen in Maastricht. Vanaf 15 september start een proef waarbij horecaondernemers statafels mogen plaatsen op het terras.
Dat schrijft burgemeester Annemarie Penn-te Strake in een brief aan de gemeenteraad.

Staand drinken

De proef is vanwege corona met twee jaar uitgesteld, maar kan nu van start. Gedurende de pilot - die een jaar duurt - mag een aantal zaken tot 23:00 uur stehtischen uitstallen op het terras. Eind 2023 moet dan een besluit genomen worden om het 'staand drinken' op terrassen al dan niet definitief toe te staan. Voorheen was 'staand drinken' enkel toegestaan bij grote evenementen.

Voordelen

John Paulus van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Maastricht-Heuvelland ziet veel voordelen van statafels. En dan doelt hij niet alleen op het feit dat er meer gasten op het terras kunnen. "Het grootste voordeel is dat we nu kunnen voldoen aan een wens van gasten", zegt hij. "Veel terrasbezoekers willen in een informele setting staand kunnen genieten van een drankje."

Proefondervindelijk ervaren

Bij de proef worden ook omwonenden betrokken. "We willen proefondervindelijk ervaren of de verwachte overlast meevalt", zegt Paulus. "Ik voorzie weinig problemen. In andere steden, zoals Amsterdam, wordt ook al op deze manier gewerkt. Dat kan Maastricht ook."

Koestraat en Platielstraat

In totaal doen 23 horecagelegenheden mee. Zaken in de Koestraat en de Platielstraat mogen vanuit veiligheidsoverwegingen niet meedoen. "Helaas, we hadden graag willen zien dat het op een veilige en deugdelijke manier kan", zegt Ilja Willems van Taverna la Vaca aan de Koestraat. "In principe verandert er niks aan de opstelling: waar nu gewone tafels staan, staan dan statafels." Zijn collega Remco Klaassen van Cliché sluit zich daarbij aan. "Het is een krappe straat, maar het had gekund."

Borrelen

Ton Hamaekers van Basilica en Van Bommel ziet ook uitdagingen. Vooral omdat de statafels maar tot 23:00 uur op het terras mogen staan. "Mensen zijn dan gezellig aan het borrelen en dan moeten wij zeggen dat de tafels weg moeten", zegt hij. "Er is alcohol in het spel, dus dat is een moeilijk verhaal."