Burenruzie Gulpen-Wittem en Vaals om gesloten wegen

Gulpen-Wittem verwacht meer overlast wanneer in Vaals meerdere wegen in de weekenden zijn gesloten. © iStock
De gemeente Gulpen-Wittem is niet blij met de beslissing van Vaals om vanaf volgend weekend meerdere wegen voor motoren en motorvoertuigen te sluiten en sleept de buurgemeente voor de rechter.
Door de proef hoopt Vaals overlast te verminderen, de verkeersveiligheid te verhogen en de natuur te beschermen. De proef duurt tot 1 oktober en geldt alleen in de weekenden. Gulpen-Wittem is bang dat daardoor de drukte te groot wordt in haar eigen gemeente en sleept Vaals voor de rechter. Dat bevestigt burgemeester Nicole Ramaekers-Rutjens na berichtgeving van De Limburger.

Voorlopige voorziening

"Het klopt dat we een voorlopige voorziening hebben aangevraagd. We hebben vorige week al een brief gestuurd naar het college van Vaals om de raad te verzoeken het besluit te heroverwegen. Omdat we in Gulpen-Wittem problemen verwachten, vanwege de drukte", aldus Ramaekers-Rutjens.
Volgens de burgemeester heeft de gemeenteraad van Vaals al aangegeven het verzoek niet te willen heroverwegen, waarop Ramaekers-Rutjens heeft gezegd 'de eigen inwoners en ondernemers van Gulpen-Wittem te beschermen' tegen de verwachte overlast. "Dat kunnen we alleen doen om een voorlopige voorzieningen aan te vragen." Gulpen-Wittem is bang dat de overlast in Epen en omgeving te groot wordt, als bijvoorbeeld motoren of andere voertuigen moeten keren omdat de wegen zijn afgesloten.

Eerdere proef

Bovendien heeft een eerdere proef van de gemeente Vaals volgens Ramaekers-Rutjens niet het gewenste effect gehad. Zo werden eerder als eens wegen afgesloten, maar daardoor werd de overlast verplaatst naar andere dorpen. "Dat heeft niet echt opgeleverd wat het heeft moeten opleveren, het heeft de leefbaarheid niet echt bevorderd."
Wanneer de rechter een besluit neemt, is nog niet bekend. "Ik ga er vanuit dat de rechter eerst naar Vaals gaat bellen, of ze een ander besluit gaan nemen. Als ze dat niet doen, gaat de rechter bekijken wanneer hij een besluit gaat nemen", aldus Ramaekers-Rutjens

Opmerkelijk

Dat de gemeenten nu met elkaar overhoop liggen, is redelijk opmerkelijk te noemen. De afgelopen jaren hebben de twee gemeenten, samen met Eijsden-Margraten, veel samengewerkt om het 'dagjesverkeer' in de regio te spreiden. Ramaekers-Rutjens hoopt ondertussen dat de gang naar de rechter geen reden is om in de toekomst niet verder samen te werken. "Dat hoop ik van harte. Het heeft geen zin om als einzelgänger hierin te opereren, het heeft grensoverschrijdende effecten: we kijken ook met buurgemeenten in België of we kunnen samenwerken. Wat voor water en klimaat geldt, geldt ook voor toeristen. Die houden niet op bij de grens. Ik hoop van harte dat het de samenwerking niet in de weg staat."

Reactie Vaals

De burgemeester van Vaals, Harry Leunessen, laat weten het besluit van Gulpen-Wittem te begrijpen. Zo kan Leunessen zich 'inleven in de positie van het college van Gulpen-Wittem' en heeft daarom begrip voor de stap naar de rechter.
Ook laat hij weten dat het college van Vaals de gemeenteraad heeft gewezen op eventuele consequenties van de beslissing: " De raad heeft niettemin besloten om aan het college deze opdracht te geven. Het college heeft deze opdracht vervolgens vertaald in een verkeersbesluit."
Tot slot beaamt ook Vaals dat de twee gemeenten in het verleden altijd goed hebben samengewerkt. Dit juridische conflict lijkt daar voor de toekomst geen verandering in te brengen.