Penn: 'Schaam me kapot dat opvang zo slecht geregeld is'

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake. © L1
Maastricht gaat binnenkort opnieuw tientallen asielzoekers opvangen uit Ter Apel. Zij worden drie maanden lang ondergebracht in een crisisnoodopvang in het voormalige schoolpand Don Bosco aan de Mariënwaard.
Voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg (VRZL) en burgemeester van Maastricht, Annemarie Penn-te Strake, vindt dat er teveel zaken bij verschillende instanties over de schutting worden gegooid en dat de opvang slecht geregeld is.

Meerdere problemen

Momenteel spelen er volgens Penn meerdere problemen: "Het zijn verschillende problemen naast elkaar: we moeten kortdurende crisisnoodopvang regelen voor Oekraïners, langere opvang voor Oekraïners, wij moeten onze statushouders versneld uitplaatsen in gemeenten en ondertussen loopt Ter Apel over. Dat zijn vier problemen tegelijk en dan wordt het wel veel voor gemeenten om dit voor elkaar te krijgen."

Gouvernement

Ondertussen worden er vanaf donderdag ook 40 asielzoekers ondergebracht in een zaal in het gouvernement in Maastricht. "We gaan het fixen, het provinciehuis is even nodig omdat we anders dan verwacht niet op 28 juli al op de Mariënwaard terechtkunnen. Toen heeft de provincie gezegd: wij kunnen ook helpen, hier kunnen 40 mensen terecht."

'Schaam me kapot'

Penn vindt het schandalig dat de opvang in Nederland zo slecht geregeld is. "Ik schaam me kapot als Nederlander, in een land waar zoveel zo goed geregeld is. Er wordt van alles over de schutting van de veiligheidsregio gegooid en dan komt het bij de gemeenten terecht. Dat is niet de bedoeling: de opvang van reguliere asielzoekers, dat moet het Rijk regelen, samen met het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers). Daarom hebben wij ook gezegd dat we tot 1 oktober ons best doen, maar er moet wel een fundamentele oplossing voor komen", aldus Penn.

Rug tegen de muur

De veiligheidsregio heeft aan het Rijk aangegeven met de rug tegen de muur te staan: "Wij hebben aangegeven dat we het niet aankunnen. Wij moeten heel veel eigen mensen inzetten en het Rijk heeft beloofd dat er mensen uit Den Haag komen, maar dat lukt uiteindelijk ook niet. Daarnaast zijn er teveel tekorten aan bijvoorbeeld aannemers en loodgieters. Het is ook niet onwil, het lukt ons gewoon niet. Het Rijk moet daar oplossingen voor vinden."