Politie in Limburg luidt de noodklok vanwege extreme drukte

Stockafbeelding. © iStock
Door het hoge aantal Limburgse geweldsmisdrijven van de laatste tijd blijven steeds meer politiezaken liggen. De recherche in Limburg luidt de noodklok.
"Het is extreem druk", zegt recherchechef Danny Frijters.

'Keuzes maken'

De politie krijgt daarom assistentie uit andere regio's, maar ook met die steun is er onvoldoende capaciteit. "Recherchewerk is altijd keuzes maken, eigenlijk is er nooit genoeg capaciteit om alle zaken te onderzoeken, maar je ziet wel dat de prioriteit de laatste maanden verschuift", zegt Frijters. Hij heeft in Limburg de beschikking over 700 rechercheurs, die allerlei zaken onderzoeken. Van geweldsdelicten tot overvallen, mensenhandel en zedenzaken.

Cijfers

Landelijke politiecijfers laten zien dat het aantal geweldsincidenten dit jaar is toegenomen. Waar er in de eerste helft van 2021 nog 76 gevallen van moord en doodslag of poging daartoe waren, steeg dat aantal dit jaar naar 88. Ook het aantal gevallen van openlijk geweld steeg flink, van 57 vorig jaar naar 83 dit jaar.
Ook waren er meer kleinere misdrijven, die allemaal onderzocht zouden moeten worden, maar dus vaak blijven liggen. Landelijk was dat vorig jaar het geval met 61.000 zaken, die bleven liggen, of door te weinig capaciteit of omdat de politie er geen heil in zag. Hoeveel er dat in Limburg zijn, is niet bekend, maar Frijters begrijpt de frustratie bij de burger.

Frustratie

"Die frustratie is ook bij de politie, die zaken gewoon wil oplossen. Maar we moeten nu eenmaal keuzes maken, zeker als grote zaken veel capaciteit vergen." Een van die zaken is de zoektocht naar de 9-jarige Gino uit Kerkrade, die begin juni veel politiecapaciteit kostte. Verloven werden zelfs ingetrokken en andere regio's boden assistentie. "Door zo'n grote zaak, waar wel een verdachte voor vastzit, blijven andere zaken nu eenmaal liggen. En nog altijd zit er een volledig TGO (Team Grootschalige Opsporing) op deze zaak", aldus Frijters.
De politie in Limburg hoopt dat Den Haag voor meer agenten en rechercheurs zorgt, al is in andere politiedistricten hetzelfde verhaal te horen.