Meer handbikers doen mee aan vierdaagse: 'Grenzen verleggen'

Handbikers tijdens de vierdaagse in Noord-Limburg. © L1 (Peter Beeker)
Het aantal deelnemers aan de vierdaagse voor handbikers in de Peel is verdubbeld ten opzichte van de vorige editie.
"Dat is fantastisch", zegt Gea Roza van Bijzonder Mobiel 4Daagse. "We proberen mensen te stimuleren om grenzen te verleggen."

Ontspanning

Op de vraag of Jan Willem Gog zich beperkt voelt als hij met zijn handbike onderweg is, moet hij glimlachen. "Helemaal niet. Beperkingen leg je jezelf op. Ik zie alleen maar uitdagingen." De handbiker uit Nederweert is nog niet zo lang geleden naar Oostenrijk 'gefietst'. "Bij aankomst heb ik nog aan een wedstrijd meegedaan. Deze vierdaagse in Noord-Limburg is echter voor de ontspanning."

Loopfiets

Tijdens de vierdaagse mag alles meedoen. Er rijden behalve 'gewone fietsen' en handbikes ook scootmobiels mee en een enkeling op een loopfiets zoals Ron Coenen. "Hier kan ik overal mee komen, zelfs in de trein." De deelnemer uit Heythuysen kan door een aandoening niet meer stabiel op zijn benen staan, maar dat weerhoudt hem er niet van mee te doen aan de etappes van de fietsvierdaagse.

Drempels

"Het gaat hier ook niet om de prijzen", legt Roza uit. "Het is belangrijk dat mensen met een beperking zien welke mogelijkheden ze hebben."

Passie

De handbikers die deelnemen hebben al heel wat drempels in hun leven overwonnen. "Dat kun je niet alleen, revalidatie speelt een belangrijke rol", zegt Hennie Konz uit Heel. "Ik heb één been, maar dat zie ik niet meer als een beperking. Handbiken is een passie geworden. Je zit dicht op de grond en ervaart de natuur heel goed. Bovendien gaat het een stuk sneller dan een rolstoel."