Venlo krijgt eigen kinderburgemeester

Het stadhuis in Venlo. © iStock
Venlo krijgt vanaf november een eigen kinderburgemeester. Dat heeft de Venlose gemeenteraad onlangs besloten.
Dat schrijft Omroep Venlo woensdagmiddag.

'Mond durven opentrekken'

De gemeente heeft al een idee welke eigenschappen de kinderburgemeester nodig heeft. "Dat moet niet degene zijn die altijd voorop staat en het hardste roept. Wel een kind dat met goede ondersteuning kan uitgroeien tot kinderburgemeester, dat zijn mond durft open te doen voor een groep en dat enig idee heeft hoe het de rol als kinderburgemeester zou willen vormgeven", schrijft de gemeente over de nieuwe 'functie'.
Een kind uit groep zeven uit de gemeente Venlo moet uiteindelijk kinderburgemeester worden. Dat moet ieder jaar iemand van een andere basisschool worden.

Gastlessen

Om kinderen alvast enthousiast te maken, bezoekt burgemeester Antoin Scholten in september drie scholen waar hij gastlessen over de lokale democratie en het ambt van de burgemeester geeft. Uiteindelijk bepaalt een speciale commissie, met daarin burgemeester Scholten, een wethouder en een raadslid, wie de eerste kinderburgemeester wordt.

Ceremoniële functie

Op de Internationale dag van de rechten van het kind, op 20 november, wordt hij of zij dan in het stadhuis geïnstalleerd. Het gaat vooral om een ceremoniële functie: de kinderburgemeester vergezelt Scholten onder andere tijdens de viering van Sint Maarten, Koningsdag, Dodenherdenking en de Nationale Voorleesdag.