GGD gaat volgende week vaccineren tegen apenpokken

In de eerste week van augustus gaat de GGD waarschijnlijk beginnen met vaccineren tegen de apenpokken. © iStock
De Limburgse GGD'en gaan hoogstwaarschijnlijk vanaf eind volgende week hoogrisicogroepen vaccineren tegen apenpokken.
Dat laat een woordvoerder van GGD Zuid-Limburg en GGD Noord-Limburg desgevraagd weten aan L1. Op sommige andere plekken in het land is de vaccinatie al begonnen.

Voorbereidingen

"Momenteel treffen we bij de GGD Zuid-Limburg voorbereidingen. De verwachting is dat wij eind volgende week starten met het vaccineren van de hoogrisicodoelgroepen", aldus een woordvoerder van de GGD Zuid-Limburg. In het midden en noorden van de provincie is de situatie hetzelfde.

Uitnodiging

De gezondheidsorganisatie benadrukt dat hoogrisicogroepen niet zelf contact met de GGD hoeven op te nemen: "Mensen die het meeste risico lopen om besmet te raken met het apenpokkenvirus, ontvangen een uitnodiging voor een vaccinatie. Uiteraard blijft het van belang om alert te zijn op symptomen van apenpokken en de leefregels die besmette personen en hun contacten ontvangen, goed na te leven."
Om uitnodigingen te versturen maakt de GGD gebruik van haar eigen databestand. Er kunnen in Zuid-Limburg ongeveer 1000 personen volledig gevaccineerd worden: de GGD laat weten dat daarvoor twee prikken nodig zijn. Mensen zónder uitnodiging kunnen zich niet - ook als ze dat wel willen - laten vaccineren. Hoeveel vaccins het Rijk beschikbaar heeft gesteld voor Midden- en Noord-Limburg, is niet bekend.