Protest op standbeeld Petrus Regout in Maastricht

Het standbeeld van Regout staat bij de voormalige Sphinxfabriek © Jean-Pierre Geusens
Het standbeeld van keramiekmagnaat Petrus Regout in Maastricht is woensdagmorgen door een actievoerder behangen met een sandwichboard.
'Waor iech neet destieds ut Crapuul, same met die vaan ut stadhoes? Huurt daorum daan neet hei 'n aander beeld?', staat er op te lezen. Of in niet-Maastrichts 'Was ik niet destijds het crapuul, samen met die van het stadhuis? Hoort hier daarom niet een ander beeld?'

Kinderarbeid

Regout is de oprichter van de Sphinx-aardewerkfabrieken, waarmee in 1836 de industrialisatie van Maastricht begon. De arbeidsomstandigheden waren in die tijd erbarmelijk. Ook was er sprake van kinderarbeid in de fabrieken aan de Boschstraat, al was dat in de negentiende eeuw schering en inslag. Aan die praktijken kwam in 1874 een einde, toen kinderen onder de 12 niet meer mochten werken en verplicht onderwijs moesten volgen.

Keerzijde

De actievoerder wil met het protestbord aangeven dat er bij het beeld meer uitleg komt over de keerzijde van Regouts fabriek: "Discussie over het verleden is niet genoeg, maar er dient vooral uitleg te worden gegeven over de betekenis en de rol van personen, waarover boeken zijn geschreven, waarvoor standbeelden zijn gemaakt en straatnamen etc. naar zijn vernoemd.... We vragen de gemeenteraad van Maastricht om hierover met voorstellen te komen", staat in een verklaring.

Crapuul

Het is overigens niet de eerste keer dat het beeld van de Sphinx-oprichter het doelwit was van actievoerders. In de jaren tachtig werd het standbeeld ook verschillende keren beklad. De actie valt nu samen met het verschijnen van het boek 'Crapuul', over de verpaupering van het Maastrichtse Stokstraatkwartier in de negentiende en eerste helft van de twintigste eeuw.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!