Crisisopvang voor asielzoekers in Grubbenvorst gaat open

De units voor asielzoekers in Grubbenvorst © Frank Moonen (L1)
De crisisnoodopvanglocatie in Grubbenvorst is in gereedheid gebracht om maximaal 150 asielzoekers vanuit Ter Apel te ontvangen. Woensdag gaan de deuren van gemeenschapshuis 't Haeren open. De asielzoekers worden voor een periode van twee weken gehuisvest.
De locatie is bedoeld om het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten. Veel asielzoekers moeten daar de laatste tijd buiten slapen, omdat er geen plek meer is. Het Rijk deed daarom een tijdje geleden een oproep aan gemeenten om hulp te bieden.

'Moreel verplicht'

De gemeente Horst aan de Maas was een van de eersten die zijn vinger opstak. "Wat oppervlakte betreft zijn wij de grootste gemeente van Limburg en vind ik dat we moreel verplicht zijn om hulp te bieden, al moet je dit soort opvang eigenlijk niet willen", zegt burgemeester Ryan Palmen van Horst aan de Maas.

Geen veldbedden

De opvang ligt midden in het dorp en betreft een voormalige bibliotheek en sporthal. Omdat de sporthal in de vakantieperiode niet wordt gebruikt, is het hier mogelijk om 75 units met elk twee bedden te plaatsen. "We hadden ook 150 veldbedden kunnen plaatsen, maar dit vinden we toch net iets humaner, de mensen hebben ook wat meer privacy", zegt Etienne van den Elzen, verantwoordelijk voor de opvang in Horst aan de Maas.

'Kijkje komen nemen'

Toch wist hij dinsdag nog niet wie er exact komen. Ondanks diverse belletjes met het COA, het Centraal Orgaan Asielzoekers. "Sterker nog, we weten niet eens hoe laat ze komen, maar alles is voorbereid." Omwonenden zijn geïnformeerd en konden dinsdagavond nog even komen kijken naar de plek waar de komende 14 dagen asielzoekers uit verschillende landen worden opgevangen. Het gaat in dit geval niet om Oekraïense vluchtelingen.

'Geen kansloze asielzoekers'

Burgemeester Palmen was eerder duidelijk. "We willen geen alleenstaande mannen of kansloze asielzoekers, maar gezinnen die het echt nodig hebben. Het COA is daarvan op de hoogte, dus ik hoop dat we woensdag geen bussen terug hoeven te sturen", aldus Palmen. De VVD-burgemeester is ook van mening dat de stroom asielzoekers aanzienlijk ingeperkt moet worden. "We kunnen beter wat minder mensen goed opvangen, dan meer mensen onder barre omstandigheden. Die discussie mag best worden gevoerd."

Weinig weerstand

Omwonenden wachten intussen af. Volgens woordvoerder Gerard Schatorjé is er weinig weerstand in de buurt. "We zijn netjes door de gemeente geïnformeerd en bovendien is het maar voor twee weken", aldus een omwonende. Burgervader Palmen bevestigt dat. "Na 14 dagen wordt hier alles weggehaald, daarover zijn keiharde afspraken gemaakt."

Tien weken

Begin augustus gaat wel een andere opvanglocatie in de gemeente Horst aan de Maas open, namelijk op het evenemententerrein in de Kasteelse Bossen. Daar kunnen 150 asielzoekers voor een periode van tien weken worden opgevangen.

Crisisopvang Voerendaal

In het zuiden van de provincie is de gemeente Voerendaal bereid 50 asielzoekers tijdelijk te huisvesten. Ook hierbij gaat het om mensen voor wie in de centrale opvang in Ter Apel geen ruimte meer is, laat de gemeente dinsdag weten.
De vluchtelingen kunnen vanaf vrijdag twee weken lang terecht in de crisisopvang in een gymzaal van sportcomplex De Joffer. In de twee weken dat de asielzoekers daar zitten, wordt gekeken waar ze na die tijd terecht kunnen, aldus de gemeente.