L1mburg Centraal: zoektocht naar opvangplekken vluchtelingen

De crisisnoodopvang voor Oekraïense vluchtelingen in sporthal De Berkel in Horst. © L1 (Pascal Courbois)
Zoektocht naar opvangplekken voor vluchtelingen en asielzoekers, zomer voor velen periode van eenzaamheid en meer Limburgs nieuws.
L1mburg Centraal van dinsdag 26 juli 2022:

Zoektocht naar opvangplekken voor vluchtelingen en asielzoekers

Er is steeds meer discussie over de manier waarop het kabinet omgaat met de vluchtelingencrisis. Burgemeesters vinden dat het kabinet de asielopvang te makkelijk over de schutting gooit. Op dit moment zijn de Veiligheidsregio's nog verantwoordelijk voor de opvang. Het gaat niet alleen om Oekraïense vluchtelingen maar ook bijvoorbeeld om Syriërs en Afghanen. Dus zoeken burgemeesters met man en macht naar geschikte locaties. De gemeente Maasgouw onderzoekt de mogelijkheid om Oekraïense vluchtelingen op de vangen op een riviercruiseschip. Op het schip is plaats voor 180 bedden, voor een periode van twaalf maanden. Bij het gemeenschapshuis in Grubbenvorst kunnen vanaf woensdag 150 asielzoekers opgevangen worden. Bekijk hier de reportage.

'Tbs'er probeerde medewerkster Rooyse Wissel te vermoorden'

De 32-jarige tbs'er Bjorn S. heeft geprobeerd een medewerkster van kliniek De Rooyse Wissel te vermoorden, toen hij haar op 26 april van dit jaar meermaals stak. Dat stelt justitie. De aanklager zet in op een poging tot moord. Het slachtoffer werd geraakt in de borst- en halsstreek, maar overleefde het incident. Bekijk hier de reportage.

Over last van jongeren: de jongerenwerkers

Wekelijks worden in Heerlen en Brunssum gemiddeld vier jongeren vervolgd. Dat blijkt uit gegevens van het Openbaar Ministerie. Dat kan zijn vanwege overlast of kleine criminaliteit, maar soms ook voor overvallen of geweldplegingen. L1 besteedt deze week aandacht aan jongerenoverlast in Parkstad in de serie 'Over last van jongeren'. In deze aflevering aandacht voor de jongerenwerkers, die vaak de rol van de ouders overnemen. Bekijk hier de reportage.

Bentonietmatten maken dijk Beesel sterker

De dijk aan de Maas in Beesel wordt vanaf nu verstevigd met bentonietmatten, die bestaan uit in textiel ingepakte klei. Daarmee krijgt de dijk een goede waterdichte laag, die goed tegen erosie bestand is. De matten vervangen de traditionele manier van dijkversteviging, waarbij er veel meer klei bovenop een dijk wordt gestapeld. Bekijk hier de reportage.

Zomer voor velen periode van eenzaamheid

Nu voor veel mensen de zomervakantie is begonnen, gaan veel Limburgers op vakantie in binnen- of buitenland. Maar dat betekent voor veel ouderen juist een periode van eenzaamheid. Zij hebben doordat iedereen op vakantie gaat minder contact met familie, buren of vrienden. Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport roept ook Limburgers op om af en toe een berichtje te sturen. Bekijk hier de reportage.