Subsidieregeling restauratie monumentale kerken aangepast

De St. Lambertuskerk in Nederweert. © Nederweert24
Het provinciebestuur gaat de subsidieregeling voor de restauratie en herbestemming van monumentale kerken flink aanpassen. Daardoor kunnen alle monumentale kerken er gebruik van maken.
De huidige regeling is uitsluitend gericht op 15 van tevoren aangewezen kansrijke projecten. "Maar die opzet heeft op een aantal punten niet de gewenste maatschappelijke effecten gehad", zo staat in een mededeling van gedeputeerde Geert Gabriëls (GroenLinks) aan het Limburgs Parlement.

Behoefte

Volgens de gedeputeerde hebben ook andere kerken grote behoefte aan financiële steun voor restauratie en herbestemming. Bovendien hebben pas drie van de uitgekozen projecten op dit moment in totaal voor 1,1 miljoen euro een subsidie ontvangen.
Er is voor dit jaar dan ook nog 4,8 miljoen euro beschikbaar en voor volgend jaar 1,9 miljoen.

Nieuwe regeling

Vandaar dat het provinciebestuur heeft gekozen voor een nieuwe regeling die op 9 augustus officieel ingaat. Daarvoor is maximaal de 4,8 miljoen van dit jaar beschikbaar. De resterende 1,9 miljoen gaat naar de uitvoering van het beleid voor de instandhouding van monumenten.
Bij enkele succesvolle subsidieregelingen op dat terrein zijn nu tekorten, aldus Gabriëls. Hij gaat het Limburgs Parlement daar binnenkort over informeren.