Rotterdamse drugsbaas gelinkt aan Maastrichtse partij coke

Ali C. kwam na een politieachtervolging in Roosteren tot stilstand. © Track '88
Justitie legt de link tussen een grote naam in het Rotterdamse drugsmilieu en een partij cocaïne van 100 kilo die bestemd was voor een Maastrichtse afnemer. Dat transport is in september 2021 per toeval onderschept.
Dinsdag eiste de aanklager zes jaar tegen Ali C. (24), die de auto met daarin de partij coke bestuurde, en vijf jaar tegen zijn broer Nourredine (32).

Verkeersboete innen

Op 9 september 2021 krijgt de Limburgse politie een zogenaamde 'hit'; iemand met een openstaande verkeersboete is langs een snelwegcamera gereden. Er wordt besloten deze auto aan de kant te zetten en de boete te innen. Bestuurder Ali C. schrikt echter van het plotselinge bezoek van de politie. Hij weet dat er drugs in zijn auto liggen, de politie op dat moment nog niet.

Levensgevaarlijke rit

Wat volgt is een levensgevaarlijke achtervolging. Ali rijdt 180 kilometer per uur op de A2, waar 100 kilometer per uur op dat moment de maximumsnelheid is, en scheurt ook over de vluchtstrook. De geboren Hagenaar slingert tussen andere weggebruikers door om aan de politie te ontkomen en rijdt zelfs even tegen het verkeer in. In Roosteren botst hij tegen een boom of een paaltje.
De politie weet hem dan eindelijk te arresteren. In de kofferbak vindt men 100 kilo cocaïne. Als de politie vervolgens controleert waar Ali's broer Nourredine die dag is geweest, blijkt dat die de hele rit van Rotterdam naar Maastricht achter Ali heeft gereden. Hij heeft zich echter omgedraaid toen er politie in beeld kwam. Nog voordat Nourredine thuis is, arresteert de politie hem ook.
Stockfoto. © iStock

Tien kilo cannabis

Ali geeft toe dat hij drugs vervoerde voor derden. Hij heeft vaker ritten gedaan, zoals hij dat zelf noemt, maar controleerde doorgaans wel wát hij vervoerde. Dit keer heeft hij dat naar eigen zeggen niet gedaan. "Mij werd verteld dat het tien kilo cannabis was. Ik schrok toen ik hoorde dat het om zoveel cocaïne ging. Achteraf was ik te goed van vertrouwen."

Papieren vergeten

Zijn broer zegt onschuldig te zijn. "Ik wist niets over drugs, mijn broer heeft me gevraagd mee te gaan naar Maastricht om zijn auto te verkopen. Daarna zou hij met mij mee terug rijden." Wat echter opvalt, is dat het duo die dag al eens de rit van Rotterdam naar Maastricht heeft gemaakt. Ze zijn bij de tweede rit gepakt. Stelde Nourredine zijn broertje dan geen vragen over die tweede lange rit? "Ik zei hem dat ik de papieren was vergeten en die nodig had voor de verkoop", zegt Ali.

Bekende crimineel

Er zit een vingerafdruk van een bekende Rotterdamse crimineel, die volgens justitie op grote schaal cocaïne uit containers in de haven haalt, op de 'Maastrichtse' coke. De auto van Nourredine is bovendien gezien bij een loods van deze crimineel. Het sterkt justitie in het idee dat Ali en Nourredine diep in het drugsmilieu zitten en er een sterke link is met het Rotterdamse kopstuk.
Advocaat Hendrik Sytema vraagt de rechter om zijn cliënten vrij te spreken. Volgens de raadsman kan simpelweg niet worden bewezen dat de broers wisten dat ze cocaïne vervoerden. Over twee weken doet de rechter uitspraak.