Bentonietmatten voor sterkere dijk Beesel

Het textiel houdt de kleilaag compact en is gemakkelijker te verwerken dan losse, niet-doorlatende klei. © L1 (Lex van Moorsel)
De dijk aan de Maas in Beesel wordt vanaf dinsdag verstevigd met bentonietmatten, die bestaan uit in textiel ingepakte klei.
Daarmee krijgt de dijk een goede waterdichte laag, die goed tegen erosie bestand is.

Klei

De matten vervangen de traditionele manier van dijkversteviging, waarbij er veel meer klei bovenop een dijk wordt gestapeld. De nieuwe manier van versteviging is nieuw voor Nederland, al is de methode in Neer al eerder gebruikt in het voorland van een dijk. In Beesel worden de matten nu voor het eerst op een helling gelegd. In Duitsland worden de bentonietmatten al tientallen jaren gebruikt voor dijkversteviging.

Tussenlaagje

Het textiel houdt de kleilaag compact en is gemakkelijker te verwerken dan losse, niet-doorlatende klei die tot nu toe wordt gebruikt en van elders moet worden aangevoerd. "Het wordt als een tussenlaagje in de dijk gelegd", legt bestuurder Jos Teeuwen van het Waterschap Limburg uit op L1 Radio. "Het is nu een proef, we gaan de komende jaren hoe het zich houdt."

Kwelwater

In Beesel gaat het om een oppervlak van zo'n 12.000 vierkante meter dat met de matten wordt verstevigd. De dijk sluit daar aan op hogergelegen gronden, maar voldoet op dit moment niet aan de eisen. Zo is de dijk te laag, en stroomt er kwelwater onderdoor.
Het is de bedoeling dat het project in Beesel eind dit jaar is afgerond.