Zwarte bladzijde van Roermond: dertien geestelijken vermoord

Afbeelding ter illustratie
Het is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Roermond: 450 jaar geleden werden in het Kartuizerklooster dertien geestelijken op gruwelijke wijze vermoord door de troepen van Willem van Oranje. In de Caroluskapel is hierover nu een tentoonstelling.
Volgens conservator Rob Dückers is er eeuwen geleden behoorlijk huisgehouden in Roermond. De geestelijken werden beschoten, gevild en zelfs hun genitaliën afgesneden en in de mond gepropt.

'Geweldsorgie'

"Van Oranje was bezig met een toer richting de Brabantse steden Brussel en Mechelen", vertelt Dückers in L1mburg Centraal. Daar had hij geld voor nodig en dus probeerde hij steden op zijn hand te krijgen. Roermond weigerde geld en proviand te geven. Het leidde tot een geweldsorgie."

Oorlogsmisdaad

Terugkijkend mag het een oorlogsmisdaad genoemd worden, terwijl Willem van Oranje juist wordt gezien als een held. "In de opstand tegen Spanje vielen slachtoffers, maar dit soort verhalen werden zorgvuldig weggepoetst. Bij het beeld 'held' mag je vraagtekens zetten. Hij heeft er niet bewust op aangestuurd. Van Oranje stuurde kort erna een brief naar zijn broer Lodewijk. Hij liet weten bang te zijn geweest dat zijn mannen over de schreef gingen, maar 'gelukkig waren er slechts drie burgerslachtoffers gevallen en waren ze op de geestelijken gericht'."
De tentoonstelling 'Martelaren van Roermond' is tot en met 30 oktober, van woensdag tot en met zondag te bezoeken (14:00 uur tot 17:00 uur) in de Caroluskapel.