L1mburg Centraal: Groot tekort onderdak buitenlandse student

Afbeelding ter illustratie. © iStock
Groot gebrek aan woonruimte buitenlandse studenten in Maastricht, 450 jaar martelaren van Roermond en meer Limburgs nieuws.

Huisvesting buitenlandse studenten in Maastricht onder druk

Een opvallende oproep van de Universiteit Maastricht aan internationale studenten: heb je geen kamer, blijf dan thuis. Het heeft alles te maken met het tekort aan studentenwoningen. Op dit moment komt 40 procent van de studenten in ons land uit het buitenland. En in Maastricht zijn dat er zelfs meer dan de helft. De universiteit weet nog niet hoeveel buitenlanders dit jaar daadwerkelijk naar Maastricht komen, maar wil dus op tijd waarschuwen voor het grote gebrek aan woonruimte. Bekijk hier de reportage.

Over last van jongeren: de school

Al jaren zorgen jongeren voor overlast in Heerlen en Brunssum. Alleen al in Heerlen-Noord heeft de politie 26 groepen in beeld, waarvan er één serieuze problemen veroorzaakt. In de serie ‘Over Last van Jongeren’ spreken we jongeren en hulpverleners over de problemen in hun dagelijks leven. Ook zien we wat er wordt gedaan om de overlast te voorkomen, of op z'n minst te beperken. Dat gebeurt niet alleen op straat, maar ook op school, waar het steeds minder over onderwijs gaat. Bekijk hier de reportage.

450 jaar martelaren van Roermond

We gaan terug in de tijd, naar een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Roermond. 450 jaar geleden wordt de stad door troepen van Willem van Oranje ingenomen. In het Kartuizerklooster worden dertien geestelijken op gruwelijke wijze vermoord. Al gauw worden deze ‘Martelaren van Roermond’ wereldnieuws. Hun verhaal wordt nu opnieuw onder de aandacht gebracht in een tentoonstelling in de Caroluskapel, de plek waar het bloedbad plaatsvond. Te gast in de uitzending is conservator Rob Dückers. Bekijk hier de reportage.

Star Wars-kamp in Geleen

Star Wars, je vindt er helemaal niks aan, of je bent er gek op. Zo'n 60 kinderen die maar geen genoeg kunnen krijgen van Stormtroopers, lichtzwaarden en Darth Vader, konden dit weekend op heus Star Wars-kamp in Geleen. Natuurlijk draait alles om de sciencefictionreeks, maar ook is er een diepere laag. Bekijk hier de reportage.