Maasgouw wil Oekraïners opvangen op cruiseschip

Foto ter illustratie © iStock
De gemeente Maasgouw onderzoekt de mogelijkheid om Oekraïense vluchtelingen op de vangen op een riviercruiseschip. Op het schip zouden 180 bedden voor een periode van twaalf maanden komen.
De gemeente denkt aan het aanleggen van een riviercruiseschip aan de Oude Loswal in Maasbracht. Wanneer uit het onderzoek blijkt dat de opvanglocatie er kan komen, dan verwacht de gemeente de Oekraïense vluchtelingen dit najaar te ontvangen. De gemeente Maasgouw heeft omwonenden en ondernemers bij de haven op de hoogte gebracht van het onderzoek.

Veiligheid

In het onderzoek wil de gemeente enkele punten helder krijgen. Een belangrijke vraag is hoe de veiligheid van de Oekraïners gewaarborgd wordt. Volgens de gemeente komen er vooral gezinnen met kinderen. Ook moet Rijkswaterstaat aangeven onder welke voorwaarden zij een riviercruiseschip kunnen laten aanmeren. Bovendien wil Maasgouw bekijken onderwijs, werk en de dagbesteding voor de Oekraïense vluchtelingen georganiseerd kan worden.

Huren

Op dit moment zijn er ongeveer zeventig Oekraïners in Maasgouw woonachtig. Volgens wethouder Math Wilms is eerder onderzocht of er een locatie was om meer mensen te huisvesten. "Er zijn geen ruimtes of grote gebouwen", zegt Wilms. "Dan is een schip een mogelijkheid. Eventueel gaan we zo'n schip huren. De mogelijkheden zijn al verkend." Wilms verwacht bovendien geen tegenstand van de lokale bevoking, mocht er een besluit komen dat er definitief meer Oekraïners naar Maasgouw komen.

Speciale website

De gemeente beseft dat er onder inwoners vragen zijn over de opvang. Daarom is er een speciale website geopend waar inwoners antwoord vinden op veel vragen.