Gevluchte gevangene zit straf uit voor marteling

Een cellenblok in de gevangenis in Sittard. © L1 / Bas Dingemanse
De gevangene die begin deze maand ontsnapte tijdens een ziekenhuisbezoek, zit vast voor een gijzeling en marteling in het Maastrichtse drugsmilieu. Deze Zakaria B. (33) is in februari 2021 veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf.
Zakaria kreeg op 5 juli toestemming van de gevangenisdirectie voor een onbewaakt bezoek aan het ziekenhuis in Geleen. Hij vluchtte, maar werd een half uur later aangehouden.

Gestolen telefoon

Zakaria is een bekend gezicht in het Maastrichtse drugsmilieu. Hij verkocht niet alleen verdovende middelen, maar gebruikte zelf ook heroïne en cannabis. De dertiger kampt zelfs met een heroïneverslaving. In oktober 2019 liep een drugsconflict gruwelijk uit de hand. Zakaria en een 'collega' bonden een man vast op een stoel en ondervroegen hem over een gestolen drugstelefoon.

Kokend water

Het slachtoffer wilde volgens Zakaria en zijn kompaan een eigen handeltje opzetten en dat werd niet gewaardeerd. De man is meermaals in het gezicht geslagen en tegen zijn lichaam geschopt. Uiteindelijk werd er kokend water over zijn rug gegoten. Daar hield het slachtoffer ernstige brandwonden aan over.
Op 3 februari 2021 werd Zakaria veroordeeld. De rechter sprak over een 'ware marteling' van het slachtoffer. Het sprak bovendien niet in zijn voordeel dat Zakaria al eerder is veroordeeld voor zowel een drugs- als een geweldsdelict in de vijf jaar voorafgaand aan de marteling.
De gevangenis in Sittard. © Bas Dingemanse

Medische zorg

De Maastrichtenaar heeft zijn straf niet volledig uitgezeten. Hij mocht onder voorwaarden eerder terugkeren in de samenleving. Door drugs te gebruiken, schond hij die voorwaarden en moest hij recent weer terug naar de gevangenis. Eenmaal terug in de bajes bleek dat hij medische zorg nodig had. Er werd een afspraak gemaakt in het Zuyderland-ziekenhuis.

Geen bewaking

Een vraag die zich opdringt, is waarom de gevangenisdirectie besloot geen bewaking te regelen voor een verslaafde en gewelddadige man tijdens een ziekenhuisbezoek. Een gevangeniswoordvoerster spreekt van een 'weloverwogen risicoafweging', maar wil die niet verder toelichten. Ze wil ook in algemene zin niets kwijt over dergelijke afwegingen.

Verslaving aanpakken

Zijn vlucht duurde uiteindelijk niet langer dan een half uur. Maandag zat Zakaria opnieuw voor de rechter. Die boog zich over de 210 dagen celstraf die de dertiger nog tegoed heeft, maar ook over zijn problematiek. Reclassering, rechtbank en advocaat Peer Szymkowiak zijn het met elkaar eens dat Zakaria hulp nodig heeft om van zijn drugsverslaving af te komen.
De rechter besloot de Maastrichtse dealer nog zeker negentig dagen achter slot en grendel te houden. Dat geeft de reclassering de tijd om een plan uit te werken. Als Zakaria niet wil meewerken, zal hij zijn straf volledig uitzitten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!