8,5 maanden cel voor hulp bij fatale beroving artiest

Onderzoek naar de dood van buuttereedner Frank Schrijen in Boxmeer, februari 2020. © SK-Media
Vanwege hulp bij de fatale beroving van carnavalsartiest Frank Schrijen in Boxmeer heeft de rechtbank in Den Bosch maandag 8,5 maanden cel opgelegd aan Rachel J. (40) uit Rijen.
Schrijen (56) was een gevierd tonprater in Limburg en Noord-Brabant. De man werd in februari 2020 vermoord toen hij dacht een seksdate te hebben met Carli A. Die bracht hem echter met een mes om het leven, om er uiteindelijk met het geld van Schrijen vandoor te kunnen. Hij kreeg vorig jaar zestien jaar cel.

25.000 euro

J. hielp A. met het maken van de seksafspraak, onderhield de WhatsApp-contacten met Schrijen en nam bovendien het geld - een portemonnee met 25.000 euro - in ontvangst. De vrouw werd vrijgesproken van medeplichtigheid aan de gekwalificeerde doodslag. Uit de contacten tussen A. en J. blijkt volgens de rechtbank niets van een plan om ook excessief geweld toe te passen. Justitie had vier jaar cel geëist. Die ging wel uit van medeplichtigheid bij de doodslag. De veroordeling is voor medeplichtigheid aan de beroving, witwassen, heling en het plegen van meineed.

Seksdate

A. kende Schrijen nog van een paar jaar eerder. Ook toen had hij al een seksdate met hem, waardoor hij wist dat er mogelijk veel geld in zijn woning lag. A. had 3000 euro nodig voor de terugreis naar zijn vaderland, nadat zijn asielprocedure was beëindigd.
Omdat J. onvoldoende op haar rechten werd gewezen toen bleek dat ze bij het misdrijf betrokken was, legde de rechtbank twee weken minder celstraf op dan dat ze eigenlijk zou krijgen.