Oproep UM: 'Geen kamer? Blijf weg'

De komende tijd moeten er honderden units als deze komen voor Maastrichtse studenten © Istock
Buitenlandse studenten die in Maastricht willen studeren maar er nog geen kamer hebben gevonden, moeten als het aan de universiteit ligt eens goed nadenken of ze hier wel aan hun studie moeten beginnen.
Ook verschillende andere universiteiten doen zo'n oproep, omdat ze bang zijn dat studenten vanwege een gebrek aan kamers in hotels of zelfs tenten moeten overnachten.

Slag om de arm

In Maastricht is het huisvestingsprobleem niet zo nijpend als in bijvoorbeeld Amsterdam of Utrecht. Maurice Evers van Studentenhuisvesting Maastricht verwacht geen grote problemen, maar houdt wel een slag om de arm. "We weten nog niet hoeveel studenten er precies komen", zegt hij op L1 Radio.

Corona

Net als de meeste studentensteden kampt Maastricht met een tekort aan studentenkamers. De afgelopen twee jaar was het probleem kleiner vanwegede coronamaatregelen. Ook was er veel meer online-onderwijs,. Bovendien was er toen alternatieve woonruimte in bijvoorbeeld hostels beschikbaar, omdat het toerisme ook flink gedaald was. Daardoor is er dit jaar nog veel onzeker: "Het blijft afwachten", aldus Evers.

Bouw

Om het probleem van studentenhuisvesting aan te pakken worden op dit moment 600 woonunits gebouwd in Randwyck. Daarmee is in januari begonnen. Ook zoekt Maastricht ruimte buiten de gemeentegrenzen. "We hebben ook contact in Heerlen en Sittard", vertelt Evers. "In die laatse plaats is bijvoorbeeld het DSM-kantoor vrijgekomen, waar 260 units komen. Ook daar willen we studenten plaatsen." In de periode van september tot december verwacht hij dat er nog zo'n 500 plekken bij komen. "Dus dan komt het wel goed."

Lange termijn

Studentenhuisvesting Maastricht hoopt het probleem de komende jaren structureel aan te pakken door nieuwe kamers te bouwen, al is daar geduld voor nodig. "Het is lastig om op dit moment bedrijven te vinden die snel kunnen bouwen, dus het is een kwestie van planning op de lange termijn. Maar het is hoe dan ook niet de bedoeling dat we iedere zomer met dit probleem geconfronteerd worden."