Minder mensen verdronken vorig jaar in Limburg

Verdrinking komt minder vaak voor in Limburg © Fer Traugott
Vier mensen zijn vorig jaar in Limburg door verdrinking om het leven gekomen. Dat zijn er drie minder dan in 2020.
Landelijk verdronken er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 80 mensen in open water, of in en om het huis. Dat zijn er 27 minder dan in 2020.

Vier personen

Sinds 1950 is het aantal accidentele verdrinkingen in Nederland fors gedaald, vooral onder jonge kinderen. Vanaf de jaren '80 ging de daling minder hard. In Limburg kwamen de afgelopen jaren gemiddeld zo'n vier personen per jaar om het leven door accidentele verdrinking. In 2017 (7 verdrinkingen), 2018 (8) en 2020 (7) waren er uitschieters.

Groter risico

Voor migranten met een niet-Europese achtergrond die jonger zijn dan 20 jaar, blijkt het risico op verdrinking negen tot tien keer groter dan voor Nederlandse jongeren. Ook in Nederland geboren kinderen van niet-Europese migranten lopen een groter risico te verdrinken dan kinderen met een Nederlandse afkomst.

Zelfdoding of ongeval

Naast accidentele verdrinkingen komen jaarlijks ook mensen door verdrinking om het leven als gevolg van bijvoorbeeld een verkeersongeval of zelfdoding. Zij zijn niet meegenomen in bovenstaande cijfers. Naast de 80 accidentele verdrinkingen kwamen er in Nederland 38 mensen om het leven na vanuit het verkeer in het water te zijn gekomen en er verdronken 86 mensen door zelfdoding.