Protestboeren willen schadevergoeding na actie Middelaar

Dronefoto van de boerenactie bij Middelaar © ANP
Farmers Defence Force (FDF) stuurt de gemeente Nijmegen een rekening omdat de boerenactiegroep vrijdagmorgen naar eigen zeggen 'niet op de afgesproken plek kon demonstreren tijdens de Vierdaagse.'
In plaats daarvan hielden ze hun actie in Middelaar.

Rechtszaak

Tijdens een rechtszaak in Arnhem kwamen Nijmegen en FDF overeen dat er op een plek aan de rand van Nijmegen gedemonstreerd mocht worden met één trekker, een koelwagen en vijftig mensen. Eerder had FDF gezegd met 500 trekkers bij de finish van de Vierdaagse te willen gaan staan, maar dat was door de burgemeester van Nijmegen verboden.

Frietwagen

Toen de boeren donderdagnacht op de afgesproken plaats arriveerden, stond er een frietwagen op hun plek. Daarop week FDF uit naar Middelaar, waar ook al een actie was aangekondigd. FDF-voorman Mark van den Oever vernam naar eigen zeggen 's morgens om 08.00 uur via een mailtje dat de plek alsnog was vrijgemaakt en de boeren tot 08.30 uur de tijd hadden om alsnog te komen. "Dat was toen natuurlijk niet meer haalbaar. Daarom zijn we gebleven waar we toen stonden", zegt Van den Oever.

Bederfelijk

De boeren deelden kaas en zuivel uit aan de wandelaars, maar hadden daar volgens Van den Oever door de verplaatsing veel minder mensen voor beschikbaar, waardoor FDF met veel bederfelijke waar en promotiemiddelen bleef zitten. Die schade van volgens FDF 30.000 euro wil de protestgroep nu verhalen.