Mackus wethouder in Maastricht: 'Het was een verrassing'

Hubert Mackus bij zijn installatie als gedeputeerde in 2017 © Jean-Pierre Geusens
Oud-CDA gedeputeerde Hubert Mackus werd begin deze week beëdigd als wethouder in Maastricht. Mackus volgt Niels Peeters op die vanwege ziekte ontslag moest nemen als wethouder.
Mackus komt uit Nederweert en trad vorig jaar af als gedupeerde vanwege de integriteitsaffaire rondom oud-gedeputeerde Herman Vrehen. Uiteindelijk stapten alle gedeputeerden en de gouverneur op.

Juiste moment

Voor Mackus zelf was de vraag om wethouder in Maastricht te worden een verrassing. "Ik wist niet dat wethouder Peeters ziek was. Toen ik opstapte had ik mezelf voorgenomen om een jaar uit de wind te blijven. Ook om een paar dingen te laten bezinken. Het kwam precies op het juiste moment", vertelt de oud-gedeputeerde in L1mburg Centraal.

Verantwoordelijkheid

Achteraf gezien vindt Mackus dat aftreden niet nodig was. "Op dat moment moet je handelen. Ik vind het als bestuurder wel belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen als er iets in jouw portefeuille gebeurd." Mackus vindt het belangrijk dat het bestuur van Limburg weer doorgaat. "Je moet ook niet onnodig voorzichtig worden. Besturen is ook buiten op pad gaan. Je komt ook mensen tegen. Daar moet je ook mee omgaan."
Mackus gaat in Maastricht aan de slag met sport, water, natuur, landschap en vergunningen. "Ik loop al bijna 17 jaar rond in Maastricht vanuit mijn rol bij de provincie. Veel in Maastricht ken al. Maar de verbinding met de inwoners zelf nog niet." Mackus gaat ook in de Limburgse hoofdstad wonen.