Tractor pulling met CO2-compensatie in Gulpen

Afbeelding ter illustratie © L1 - Lex van Moorsel
Dikke vette rookwolken stijgen op boven Crapoel als er weer een supertrekker over de baan gaat. Maar de organisatie van het Power Weekend Gulpen probeert met allerlei maatregelen de uitstoot te compenseren.
Zondagmiddag trekken zo'n 3000 liefhebbers naar Crapoel bovenop de Gulperberg waar de jaarlijkse tractor pulling wedstrijden worden gehouden. De geschiedenis van het evenement gaat 40 jaar terug. Maar nu wordt er voor het eerst rekening gehouden met het klimaat. Maar als je de uitstoot van al die tractoren ziet, wordt je toch enigszins sceptisch over het klimaatneutrale etiket dat er dit jaar op is opgeplakt.

Elektrisch

Geert Rutten van de organisatie zegt dat het de eerste stappen zijn om het evenement te verduurzamen. "We betalen een extra bedrag op de brandstof voor natuurcompensatie, bij de opbouw proberen we zoveel mogelijk elektrische voertuigen te gebruiken en de leveranciers van landbouwvoertuigen showen hier hun nieuwste milieuvriendelijke producten."
Als je de CO2-uitstoot helemaal naar nul wil krijgen moet je stoppen met het evenement, maar daar wil Geert Rutten niet aan. "We doen dit nu al 40 jaar het is gestart door onze opa's, onze vaders namen het over en nu is de jeugd aan de beurt. Dit is het feest voor de boeren hier in het Heuvelland en dat gaan we niet zo maar opgeven."

Blokkades

De honderden tractoren op het terrein bij Crapoel worden zondag niet gebruikt voor blokkades. Van boerenprotest is hier weinig te merken, afgezien van enkele rode boerenzakdoeken aan de tractoren en borden bij de eettenten die de bezoekers erop attent maakt dat het voedsel is geproduceerd door de boeren. Maar dat hoef je hier eigenlijk niemand te vertellen.