Geen energietoeslag voor studenten in Maastricht en Heerlen

Stockfoto © iStock
Studenten in de meeste studentensteden krijgen geen energietoeslag uitgekeerd van hun gemeente. Ook in Maastricht en Heerlen hebben studenten geen recht op de eenmalige bijdrage van 1300 euro.
Alleen Zwolle en Delft komen hun studenten wel tegemoet, blijkt uit een rondgang langs twintig studentensteden door Nieuwsuur.

1300 euro energietoeslag

De toeslag is bedoeld voor mensen met een inkomen tot 120 procent van het bestaansminimum. Deze huishoudens kregen in eerste instantie een compensatie van 800 euro voor de sterk gestegen energierekening, maar het kabinet heeft deze toeslag deze maand met 500 euro verhoogd, omdat de prijzen voor gas en elektriciteit alleen maar verder zijn gestegen.
Hoewel studenten ook vaak van een beperkt inkomen moeten rondkomen, adviseerde minister Carola Schouten (Armoedebestrijding) gemeenten om studenten uit te sluiten omdat de woonsituatie en dus ook de energiekosten van studenten "zeer divers" zouden zijn.

Standaard uitgesloten

Uit de rondgang van Nieuwsuur blijkt dat in veel studentensteden studenten inderdaad niet standaard in aanmerking komen voor de energietoeslag. Naast Maastricht en Heerlen gaat het om Groningen, Leeuwarden, Enschede, Wageningen, Arnhem, Nijmegen, Amsterdam, Leiden, Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Breda, Tilburg, Den Bosch, Eindhoven en Middelburg.

Zwolle en Delft

Alleen in Zwolle kunnen uitwonende studenten dit jaar 1300 euro ontvangen aan energietoeslag. "Wij hebben gewoon gekeken wie het nodig heeft. Dat is ook in de geest van de toeslag. Studenten behoren ook tot de groep lage inkomens die het moeilijk hebben", stelt de Zwolse wethouder Dorrit de Jong.
In Delft is dat ook mogelijk, maar daar gelden wel striktere regels.