Meer vrouwelijke wethouders: 'Het liefst precies de helft'

Afbeelding ter illustratie © iStock
Het aantal vrouwelijke wethouders in Limburg is verdubbeld vergeleken met de vorige bestuursperiode. Wethouders Marianne Smitsmans van Roermond en Anouk Huijs van Beesel zien liever nog meer vrouwen in het college.
"Het liefst 50 procent vrouwen en 50 procent mannen", betoogt Huijs in L1mburg Centraal. In de Limburgse gemeenten zijn nu in totaal 30 wethouders vrouw, zo blijkt uit een inventarisatie van L1. Voor de verkiezingen van maart dit jaar waren dat er 15.

Lijst

Smitsmans is nu nog maar de enige vrouwelijke wethouder in Roermond. "Dat heeft te maken met de plek die vrouwen op de lijst krijgen. Dus moeten nog meer vrouwen de politiek in en hoger op de lijst staan", zegt Smitsmans. Het aantal vrouwelijke raadsleden in Roermond is wel verdubbeld.
Zowel Huijs als Smitsmans krijgen soms opmerkelijke reacties. "Dan wordt er aan tafel gezegd: 'Waar is de wethouder?'", vertelt Huijs. Smitsmans wordt tegenwoordig niet meer verward. "In de beeldvorming is toch nog vaak de man degene die het leiderschap heeft."

Ander perspectief

"Wat mij betreft mag het aantal vrouwelijke wethouders precies de helft zijn, net als in de samenleving", pleit wethouder Huijs. Volgens Smitsmans hebben vrouwen een ander perspectief op plannen. "Als je denkt aan de inrichting van een wijk dan hebben mannen eerder de neiging te kijken naar parkeerplaatsen en toegangswegen. Vrouwen hebben vaker de neiging te kijken naar veilige wegen naar school", zegt Smitsmans.